Nagyvilág

Törökország kilép az Isztambuli Egyezményből, tömegek vonultak utcára

Erdogan szerint a nők elleni erőszak megfékezésére megalkotott egyezmény aláássa a családi értékeket.

Tömegek vonultak szombaton utcára Isztambulban és Törökország más nagyvárosaiban, hogy tiltakozzanak, amiért az ország július 1-től kilép az Isztambuli Egyezményből, írja a Mérce. A döntés értelmében a nemzetközi egyezmény a jövőben nem tud védelmet biztosítani a török nőknek.

Az országot vezető Recep Tayyip Erdogan hosszú ideje kritizálja a nemzetközi megállapodást, annak nemek közti egyenlőséget hirdető, és a szexuális hovatartozás miatti megkülönböztetést elítélő tartalma miatt. Az Erdogannal egyetértők szerint az egyezmény erodálj a családi értékeket, a hagyományos nemi szerepeket, ezzel együtt pedig veszélyes nyugati értékeket közvetít Törökországba, például az LMBTQ életsítlust.

Tavaly nyár óta rendszeresen tüntetnek a nők Törökországban, mióta az elnök az egyezményből való kilépést pedzegeti. A hétvégi demonstrációt 131 nőjogi és LMBTQ-szervezet támogatta.

Az Európai Tanács által életre hívott egyezményt elsőként éppen Törökországban ratifikálták 2012-ben. Maga az Isztambuli Egyezmény fontos lépés volt annak érdekében, hogy sikerüljön gátat szabdni a nők elleni erőszaknak, Törökországot követően a legtöbb európai országban szintén ratifikálták a benne foglaltakat az elmúlt évtizedben. Ebbe a sorba nem tartozik bele Magyarország, amely bár aláírta az egyezményt 2014-ben, még mindig nem ratifikálta azt, a hivatalos indoklások szerint azért, mert a kormány szerint a megállapodás a migrációt és a társadalmi nemeket propagálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik