Belföld

Karácsony Gergely: Szívesen szerepelek egy plakáton Orbán Viktorral, hogy közösen népszerűsítsük az oltást

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Rendkívüli sajtótájékoztatón reagált Karácsony Gergely Orbán Viktor reggeli bejelentésére, miszerint lehetővé teszik augusztus elsejétől a harmadik oltást a magyar állampolgárok számára.

Kapcsolódó
Orbán: Lehetővé tesszük a harmadik oltást
Orbán Viktor péntek reggel interjút ad a Kossuth Rádiónak Gulyás Gergely tegnapi nyilatkozata szerint több bejelentés is várható

Karácsony Gergely szerint a kormány döntése helyes, de nem elégséges, ugyanis szerinte például oltási programra és kampányra van szükség azon 60 évnél idősebbek számára, akik Sinopharm-oltást kaptak, hiszen náluk termelődött ki a legkevesebb antitest. Felidézte, hogy a WHO sem ajánlotta a 60 évnél idősebbek számára a kínai vakcinát. Leszögezte: a kormánynak el kell érnie, hogy Kína vásárolja vissza azokat a Sinopharm-vakcinákat, amit nem használnak fel. „A kormánynak kötelessége tárgyalni a kínai beszállítókkal.”

Kapcsolódó
Megjöttek a fővárosi antitestvizsgálat első eredményei: a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek negyedének nincs antitestes védettsége
A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb.

„Nincs olyan szakmai vélemény, amelyik szerint nem szükséges a harmadik oltás” – mondta Karácsony, aki szerint a reggeli bejelentésnél aktívabb lépésekre van szükség, ez egyelőre kevés, nem elég.

Nem venném magamnak a bátorságot, hogy kioktassak járvány-, vírusszakértőket

–   mondta Karácsony arra utalva, hogy egyeseket Orbén habókos szakértőknek titulált.

Szerinte az jó lenne, ha a kormány az ellenzékkel együtt népszerűsítené az oltást. „Szívesen szerepelek Orbán Viktorral egy plakáton” ebben az ügyben – reagált újságírói kérdésre.

A kormánymédia által folyamatosan napirenden tartott dugóhelyzetről a következőt mondta: azt kéri az autósoktól, hogy legyenek türelmesek, hosszú évtizedek óta elhalasztott felújításokról van szó, akár a Lánchíd, akár a Blaha Lujza tér esetében. “Volt már ilyen a város életében”, majd hozzátette, a fővárosi dugók egyik oka, hogy a kormány folyamatosan halogatja az MO-ás gyűrű befejezését.

Korábban Facebook-oldalán azt írta Karácsony: “a fővárosi tettekkel sikerült végre kimozdítani a kormányt a határozatlanságból és a tétlenségből, egynek jó, de ez még kevés.” Hozzátette: “ordas nagy hazugság, hogy Magyarország lesz az első, ahol lehetőség lesz harmadik oltásra. Hiszen pont azokban az országokban, amelyekre a miniszterelnök eddig előszeretettel hivatkozott a kínai oltás reklámkampányának – alighanem jól megfizetett – arcaként, már elkezdődött a harmadik oltás. Hiszen ott is – például az Egyesült Arab Emirátusokban és Bahreinben is – kiderült, hogy a kínai nem ad kellő védettséget sok idős embernek, ezért nekik harmadik oltást kell kapniuk hatékony vakcinából.”

Ezzel kapcsolatban azt írta még Karácsony: “Mindezek alapján 3 dolgot követelünk továbbra is:

  1. Átfogó, ingyenes ellenanyag-szűrést. Minden egyes kínai vakcinával beoltott 60 évnél idősebb honfitársunknak a kormány biztosítson ingyenes ellenanyag-vizsgálatot.
  2. Azoknak, akiknek a kínai vakcina nem eredményezett kellő védettséget, biztosítsanak harmadik oltást, de csakis bizonyítottan hatékony vakcinával. Nem négy hónap múlva, nem majd valamikor, hanem itt és most!
  3. A kormány azonnal számoljon el a kínai vakcina beszerzésének minden részletével. A fel nem használt kínai vakcinát vásároltassa vissza a kínai állammal, így csökkentse az országot ért kárt. És azonnal intézkedjen, hogy európai forrásokból az esetleges negyedik hullámra való felkészülés jegyében elegendő hatékony vakcina álljon rendelkezésre. Elég volt a tétlenségből, elég volt az idősek védelmét a politikai propaganda és a kínai érdekek kiszolgálása alá rendelő kormány határozatlanságából.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik