Belföld

Kétszáz bankszámlát nyitott hazánkban a nemzetközi akcióban felszámolt bűnszervezet

police.hu
police.hu

Kiberbűnözéssel, csalással, kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással foglalkozó nemzetközi bűnszervezet felszámolásában vesz részt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a görög és román hatóságokkal együttműködve

A nyomozó iroda az Operation Wall Street kódnevű nyomozás részese volt. A műveletet a Délkelet-európai Bűnüldözési Központ (Southeast European Law Enforcement Center) koordinálta.

A bűnözők a bűncselekményekből származó bevételeik tisztára mosása érdekében hamis okmányokkal legalább kétszáz bankszámlát nyitottak Magyarországon, és több száz számlát vezettek Spanyolországban, Lengyelországban, Németországban és Hollandiában. Ezeken a számlákon keresztül mozgatták a bűncselekményekből származó kétmillió eurós vagyont.

A police.hu-n megjelent tájékoztatás szerint a  július hetedikei összehangolt akcióban, egyszerre 29 helyszínen végeztek házkutatásokat Romániában és Görögországban, ahol 220 ezer euró készpénzt, bankkártyákat, mobiltelefonokat, laptopokat és luxusautókat foglaltak le a nyomozók.

Továbbá olyan bizonyítékokat is lefoglaltak, amelyek bizonyítják, hogy az elkövetők adathalász módszerekkel szerezték meg az Amazon platformot használó felhasználók adatait. Hozzáfértek az online áruházhoz tartozó felhasználói fiókokhoz, majd ott átírták a platformhoz tartozó számlaszámokat a bűnszervezet által használtakra.

Ezzel a sértettek átutalásai nem az Amazon, hanem a bűnszervezet számláira kerültek A bűnszervezet a csalások elkövetéséhez főként Németországban gazdasági társaságokat hozott létre, a cégeket, céges bankszámlákat pedig bűncselekmények elkövetéséhez használták fel. Elsősorban turisztikai célú ingatlan-bérletre vonatkozó üzleti ajánlatokkal csapták be az embereket.

Ezzel a módszerrel csak Németországban, mindössze két hónap alatt, 440 ezer euró bevételre tettek szert. A nemzetközi bűnszervezet elleni nyomozás – elsősorban az igen kiterjedt, több országot érintő tevékenysége miatt – továbbra is folyamatban van. Magyar részről a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal továbbra is folyamatosan segíti a nyomozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik