Belföld

14 év fegyházat kapott a debreceni koldust agyontaposó férfi

Már az előkészítő ülésen ítéletet hirdetett a Debreceni Törvényszék annak a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt férfinak az ügyében, aki összevert és agyontaposott egy koldust Debrecenben.

Dobó Dénes szóvivő tájékoztatása szerint a bűnösségét beismerő férfit 14 év fegyházra ítélték azzal, hogy a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható szabadságra a leghamarabb feltételesen.

Az elkövető tavaly márciustól hajléktalanként élt az élettársával Debrecenben. Úgy döntöttek, hogy koldulásból fogják a megélhetésüket biztosítani. A városba érkezésüket követően rövid időn belül kifigyelték, hogy a bűncselekmény elkövetésének helyszínéhez közeli kereszteződésben van egy romos épület, ahol senki sem lakik, ezért beköltöztek.

Mindketten rendszeresen italoztak, és az ominózus hajnalban is egy élelmiszerüzlethez tartottak, hogy a nyitást követően szeszes italt vegyenek. Az egyik társasház lépcsőjénél észrevettek az ott ülő szintén hajléktalan férfit, akit látásból ismertek. A terhelt odament a cigarettázó koldushoz és tüzet kért tőle.

A bagózó ismerőse ekkor hirtelen felállt és szó nélkül szájba vágta a 27 éves férfit. Ezt követően dulakodni kezdtek. A vádlott az esőtől sáros járdán megcsúszott, hátraesett és magával rántotta a földre az ismerősét is. A 27 éves férfi gyorsan fel tudott állni, majd a hanyatt fekvő sértett arcát több alkalommal nagy erővel megtaposta.

A koldus elvesztette az eszméletét, a vádlott pedig sorsára hagyta és lelépett a helyszínről. Az elkövető élettársa a bűncselekmény elkövetésének közelében tartózkodott, s többször fel is szólította a férfit, hogy hagyja abba a másik személy bántalmazását. A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy  az életét a gyors és szakszerű orvosi segítség sem tudta volna megmenteni.

Horváth Péter bíró enyhítő körülményként értékelte a férfi megbánó magatartását, valamint hogy két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a büntetett előéletét. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosabb büntetésért fellebbezett, míg a vádlott és védője tudomásul vették a döntést. A bíróság fenntartotta az elkövető letartóóztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik