Élő Belföld

Gulyás Gergely: Oltási akció indul

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kivételesen szerdán tájékoztatja a közvéleményt az aktuális ügyekről.

Felelőtlenség az antitest-tesztelés

Reagált Gulyás arra a kérdésre, amely arra vonatkozott, mit szól a kormány a Fővárosi Önkormányzat ahhoz az akciójához, amely szerint tesztelik a 60 év feletti Sinopharm-oltottakat, hogy kialakult-e bennük a koronavírus-antitest.

Építőanyagok kivitelére engedélyt fognak bevezetni

Az uniós szabályok miatt azonban ez csak 2021. október 1-jétől történhet meg.

Ugyanakkor a bejelentési, regisztrációs kötelezettséget azonnali hatállyal bevezetik, ez alapján a meghatározott építőanyagokat bejelentést követően lehet értékesíteni, kivinni. Az új szabály az acél- és vas termékekre, homokra, kőre, kavicsra, sóderre vonatkozik. Az áruk kivitelét elektronikusan fogják nyomon követni, a közúti szállítást is be kell majd jelenteni.

Oltási akció indul

A háziorvosok akár személyesen is felkeresik majd azokat, akik 60 évnél idősebbek és még nem oltatták be magukat.

Nincs vége a járványnak, és ha lesz negyedik hullám, alapvetően el fog térni az előzőektől, mert szűkebb körben, a nem oltottak között fog terjedni – ismételte el Gulyás.

Jó eséllyel lesz negyedik hullám

Járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa – jelentette ki Gulyás. A delta variáns miatti fertőzés növekedése azokat fogja fenyegetni, akik nem oltatták be magukat. Hozzátette: jó eséllyel lesz negyedik hullám.

Számtalan álhír jelent meg a helyreállítási alappal kapcsolatban

A helyreállítási alap ügyében hetek, hónapok óta folytatódnak tárgyalások és az kétségkívül igaz, hogy az elmúlt két-három hétben már a lezárt területekkel kapcsolatban is előálltak Gulyás által abszurdnak nevezett követelésekkel az Európai Bizottság részéről, azt azonban a miniszter cáfolta, hogy az EB visszautasította volna a magyar kormány helyreállítási alappal kapcsolatos terveit. Sőt, tette hozzá Gulyás, kifejezetten jól állunk vele.

A hétfői kormányhatározat minden szempontból időtálló

Gulyás Gergely ezzel arra, az Európai Parlamentben zajló szerdai vitára utalt, amelyet a homofób elemeket tartalmazó pedofilellenes törvényről tartanak. Ezzel kapcsolatban hétfőn jelent meg egy kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

“Brüsszel azt nem mondhatja meg, hogy ki hogyan nevelheti a gyermekét”, tette hozzá Gulyás és kijelentette, hogy Magyarország minden jogi vitának elébe áll. A miniszter alaptalan és hazug támadásnak nyilvánította az EP felől érkező kritikákat.

Olvasói sztorik