Belföld

Hiába kérték az egészségügyi szakdolgozók, nem hozza előre a béremelést az Emmi

A minisztérium az indoklásában emlékeztetett rá, milyen sokszor megköszönték már az érintettek munkáját a pandémia során.

Még márciusban írt levelet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az Emberi Erőforrások Minisztériumának, melyben azt kérték, hogy a január 1-re időzített 21 százalékos béremelésüket hozzák előre július 1-re. A Népszava most azt írja, megérkezett az Emmi válasza, amelyben Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár először részletezi, hogy a kormányzat már mi mindent tett az érintettekért, majd közli, hogy a tárca nem teljesíti a MESZK kérését.

A válaszlevélben az államtitkár felsorolja, hogy 2019 és 2021 között 72 százalékkal emelték a béreket, az idén tíz nap pótszabadságot kaptak az ágazatban dolgozók, tavaly pedig egyszeri bruttó 500 ezer forintot,

valamint azt is említi, hogy milyen sokféle módon és milyen sokszor köszönték meg az érintetteknek a járvány alatt végzett áldozatos munkájukat.

Ezzel együtt azonban nem akarják előrehozni a béremelést, koncepciója sincs erről a minisztériumnak.

A MESZK elnöke, Balogh Zoltán a Népszavának úgy fogalmazott, „ebben a szituációban inkább ne jött volna válasz, nem ezt vártuk”, hozzátéve, hogy a növekvő elégedetlenség miatt demonstrációra készülnek. Balogh szerint a kéréseik nem voltak túlzóak, és két hete még az országos kórházi főigazgató arról beszélt, hogy a béremelés előrehozására vonatkozó beadványok vannak a kormányzat előtt, ehhez képest jelenti most ki az Emmi, hogy terítéken sincs a kérésük teljesítése.

Balogh megjegyezte, hogy a MESZK a napokban hozta nyilvánosságra országos felmérését, amelyben a megkérdezettek nagy többsége felhatalmaza a szervezetet egy országos tiltakozás megszervezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik