Belföld

Boldog István ártatlannak vallja magát, pár társa beismerte tettét

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Az ügyészség 6 év letöltendő börtönt kínált fel beismerő vallomás esetén a fideszes képviselőnek.

Folytatódott a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjének, Boldog Istvánnak és nyolc társának pere a Fővárosi Törvényszéken, ahol szerdán előkészületi üléssel kezdődött a tárgyalás – számolt be a Magyar Hang. A legfontosabb, hogy

az ügyészség hat év letöltendő börtönbüntetést ajánlott Boldognak és munkatársának, Fehér Petra egykori fideszes megyei közgyűlési képviselőnek, ha beismerik, hogy bűnszervezetet működtettek és kenőpénzt fogadtak el. Ők ezt nem fogadták el, ártatlannak mondták magukat.

Boldogot és Fehért hallgatta meg először a bíróság, utána jöttek vádlott-társaik. A lap szerint többen beismerően nyilatkoztak: a kenőpénz kézbesítője, aztán Illési Sándor, Cserkeszőlő egykori alpolgármestere, részben pedig két vállalkozó is.

Boldogot és munkatársát hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják, mivel elintézték, hogy két ismerős vállalkozó cége végezhesse Cserkeszőlőn a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) beruházásait. Cserébe kenőpénzt is kértek. Minderre a vád szerint bűnszervezetet építettek fel. Boldogról szóló portrénkat a felemelkedésről és bukásról itt olvashatja:

Kapcsolódó
A szegény bakter, akinek Orbán lett az istene – Boldog István tündöklése és útja a vádlottak padjáig
A kétpói vasutasból egy egész térség ura lett. Kicsoda Boldog István? Hogyan jutott előre a Fideszben, és miért fordultak el tőle a falujában, amit húsz évig vezetett? Portré.

Mi ez az ügy?

Alapvetően két cselekmény miatt emeltek vádat az ügyészek. Boldog és Fehér 2017-ben találta ki, hogy hasznot húznak a TOP-forrásokból, itt jött be közvetlen társuk, K. Péter a képbe. Voltak százmillió forintos projektek is, bölcsőde, kúria és önkormányzati épületek felújítására, Fehér pedig befolyásolta a vád szerint a pályázatokat, hogy később ráhatása legyen a kivitelező kiválasztására. Illést is megkörnyékezték, a polgármester szerződést is bontott az addig az önkormányzatnak dolgozó közbeszerzési céggel, amit a debreceni Debköz Közbeszerzési Kft.-re cseréltek le. A Debköz pedig gyakran a Boldog-hálózatában lévő vállalkozásokat hozta ki győztesnek.

Valódi verseny nem volt a közbeszerzések során, Fehér pedig elintézte, – állították többen a vádlottak közül -, hogy a beruházás értékének 10 százalékát vissza kell osztaniuk.

Ez el is jutott Fehérhez, majd Boldoggal együtt szétosztották háromfelé. A vád szerint más polgármestereket is megkerestek ezzel a modellel, még a választókerület központjának, Törökszentmiklósnak a vezetőjét, Markót Imrét is, aki visszautasította az ajánlatot. Tiszatenyő és Tiszaföldvár vezetői is nemet mondtak, így a vádlottak közölték ez utóbbi polgármesterével, ne is számítson pályázati támogatásokra.

Boldogot a tárgyaláson Varga István ügyvéd, volt fideszes országgyűlési képviselő, egykori KESMA-elnök (a fideszes médiabirodalom rövidítése) képviselte. Ő kifogásolta, hogy Boldog mentelmi jogát meggyanúsítása után függesztették fel. Szerinte az ügyészség is tiltott módon szerzett adatokat, kérte egyes bizonyítékok, tanúvallomások kirekesztését. Az ügyészség szerint törvényesek voltak a lehallgatások.

Az eljárás szeptemberben még előkészületi üléssel folytatódik, később nyitja meg a bíróság az ügy tárgyalását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik