Belföld

Különös kegyetlen emberöléssel vádolják a pápai nőt, aki nem látta el az anyját

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat a Veszprém Megyei Főügyészség azzal az 58 éves pápai nővel szemben, aki nem biztosított emberhez méltó higiénés ellátást és orvosi segítséget a vele együtt élő édesanyja számára, s ezzel az idős asszony átlagost lényegesen meghaladó lelki és testi szenvedések után bekövetkező halálát okozta.

A testi-lelki betegségekkel küzdő nő a 84 éves édesanyjával élt közös háztartásban, amelyet a sértett vezetett. 2019 elején azonban az asszony egészségi állapota megromlott, s ezért már sem főzni, sem takarítani nem tudott. Az inaktív életvitelt folytató elkövető ekkor sem vette át az anyja teendőit, sőt többször bántalmazta édesanyját, amiért az a korábbi feladatait nem látta el.

A nő elszigetelte az édesanyját azoktól az ismerősöktől, akik korábban segítettek neki. Ennek az volt az oka, hogy többször is figyelmeztetést kapott korábban az anyja bántalmazása és a rendetlenség miatt, és azt akarta, hogy ne lássák az elviselhetetlenné váló körülményeket. A nő ezen túl édesanyját orvoshoz sem vitte, s nem is hívott hozzá orvost.

Az idős asszony állapota 2019 júliusára oly mértékben megromlott, hogy képtelen volt ellátni magát és ágyhoz kötött lett. Lánya ennek ellenére a higiénés ellátását továbbra sem biztosította, és gyógykezelése érdekében sem intézkedett. Még akkor is csak több nap után kért segítséget ismerőseiktől, amikor édesanyját az ágyról leesve, a földön találta.

A nő továbbra is el akarta kerülni, hogy házukba idegenek menjenek be, ezért még a segítségnyújtás végett érkező férfinak is meg akarta tiltani, hogy mentőt hívjon a jajveszékelő asszonyhoz, és értesítse a rendőrséget.

Az idős asszonyt végül a mentőszolgálat kórházba szállította, azonban ellátatlansága miatt állapota ekkorra már oly mértékben leromlott, hogy az orvosi kezelés ellenére két nappal később elhunyt. Az ügyészség fegyházbüntetést kért a nőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik