Belföld

Nem bírták kizárni a fegyverbizniszből az OTP-vezető cégét, ezért a kormány megvette

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
  • A kormány átszervezi, egy központ alá rendeli a hadiipar irányítását.
  • Az intézkedéssel másfél év után ismét újabb miniszterhez, ezúttal Palkovics Lászlóhoz kerülnek a nagyobb honvédségi cégek és velük együtt az állam hadiipari érdekeltségei.
  • A Védelmi Beszerzési Ügynökség mellett egy újabb szervezetet hoznak létre, ami a nemzetközi fegyver- és hadiipari kereskedelem bonyolításért felel majd.
  • A piacon eddig sikeres fegyverkereskedő magáncég is az államé lesz. A költségvetési pénzből felvásárolt Milipol Zrt. az új ügynökség irányítása alatt működik tovább.

Annak ellenére, hogy árkartell miatt a vizsgálat indult ellene, kiváló évet zárt tavaly a Milipol Zrt. A fegyveres testületek kedvenc beszállítója 8,8 milliárd forintos éves forgalom mellett rekordösszegű, közel 2,2 milliárdos nyereséget könyvelt el. A cég főtulajdonosa, Ecsedi Ferenc – az OTP Bank egyik fontos embere, Csányi Sándor régi bizalmasa, aki 2017 végén szerezte meg a részvények többségét – és az amerikai lakhellyel is rendelkező Székely Herbert, az 1998-ban meggyilkolt médiavállalkozó, Fenyő János egykori tanácsadója mégis úgy döntött, ideje eladni az aranytojást tojó tyúkot.

A Milipol volt az a cég, amelyet a Védelmi Beszerzési Ügynökség (VBÜ) tavaly nyáron megpróbált kizáratni a Magyar Honvédség kétmilliárd forintos lőszerbeszerzéséből. A 24.hu írta meg, hogy az ügyben kartellgyanú miatt versenyhivatali eljárás indult, ám végül a cég mégis elnyerte a megbízást, 40 millió darab parabellum lőszer leszállítását, ami aztán jelentősen megdobta a forgalmát.

Információink szerint a kormány döntése nyomán az állam az elmúlt hetekben kivásárolta a cég két tulajdonosát. A Milipolt a Techimpex Kft. nevű állami cég vette meg.

Közvetítőként voltak jelen a piacon, és nélkülük nem egy, nem két, hanem legalább harminc gyártóhoz nem lehetett hozzáférni. Az állam minden eszközével próbálta megkerülni a Milipolt, de ez nem sikerült. El kell ismernünk, hogy a tulajdonosok jó céget raktak össze, amely ezentúl az államnak dolgozik

– mondta lapunknak az ügyletről Maróth Gáspár kormánybiztos. A VBÜ vezetője a pontos vételárat nem árulta el, csak annyit mondott, hogy a cég két, két és fél év alatt termelheti ki az árát.

Mohos Márton / 24.hu Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos

A cégvásárlást intéző Techimpex sem marad változatlan, a most a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt. alá tartozó vállalatból egy újabb ügynökséget hoznak létre. A Védelmi Export Ügynökség (VEX) kikerül a HM EI Zrt. alól, a tervek szerint a nemzetközi és kormányközi fegyver- és hadiipari kereskedelemben kap feladatot.

2020 januárjában egy törvénymódosítással a Honvédelmi Minisztériumtól az állami vagyonért felelős miniszterhez, Mager Andreához helyezték át a négy legnagyobb honvédségi cég tulajdonosi jogait. E jogok most – a HM EI Zrt. kivételével – az innovációs és technológiai miniszterhez vándorolnak. Palkovics László vezetésével egyetlen holdingban, a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-ben (NVII) vonják össze az állam HM-céges portfólióját: a HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt.-t, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt.-t, és a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.t. Az új cég az Opten adatai szerint áprilisban alakult meg, és egyelőre még a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. irányítása alá tartozik.

Az NVII-ben Palkovics keze alatt működik majd a magyar állam és a német Rheinmetall közös beruházásában Zalaegerszegen épülő harcjárműgyár, valamint az Airbus magyarországi érdekeltsége, és bekerül a holdingba az alaptevékenységként polgári feladatokkal foglalkozó, honvédelmi szempontból határterületnek számító Aeroplex, HungaroControl és Rába Holding is.

Maróth Gáspár szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a gyors döntéseket igénylő és több kockázattal járó hadiiparban az állam rossz tulajdonos, mert „defenzív üzletpolitikával nem lehet sikert elérni a piacon”. Ezért a cél az, hogy a nemzetközi piaci szférából verbuvált menedzsment vegye át a vezetést,

az állam pedig pénzügyi befektetőként jelenjen meg ezen a területen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik