Belföld

Belügyminisztérium: nem utaznak ki tömegesen magyarok Romániába harmadik oltásért

Mamunur Rashid/NurPhoto
Mamunur Rashid/NurPhoto

Nem igaz, hogy Romániába járnak oltásért azok, akik korábban kínai vakcinát kaptak itthon, de nincs elég antitestjük a védettséghez – jelentette ki Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón a Belügyminisztérium ellenőrzésének eredményére hivatkozva.

A kormányinfó után megkérdeztük a BM-et, hogy pontosan milyen adatokra hivatkozott a Miniszterelnökség vezetője. A tárca válaszában azt írta,

a Belügyminisztérium vizsgálta a határátlépések számszerű adatainak alakulását, „melyek alapján tömeges kiutazást valószínűsítő változás nem mutatható ki.”

Mint ismert, nemrég arról cikkeztünk, hogy sokan önköltségen Romániába utaznak, hogy újraoltassák magukat. Olyan, főképp 60 év feletti, korábban Sinopharm vakcinát kapott oltottakról van szó, akiknek az antitestvizsgálata negatív lett, vagyis nagy valószínűséggel nem védettek az új koronavírus ellen. Az érintettek egy ma már közel hatezer tagot számláló Facebook csoportot alapítottak, és amellett, hogy folyamatosan töltik fel negatív laborvizsgálati eredményeiket, nyomást próbálnak gyakorolni a döntéshozókra, hogy az állam állja az ellenanyag-vizsgálatot, és akinek negatív az eredménye, annak lehetősége legyen harmadik, úgynevezett booster oltást kapni.

Kapcsolódó
Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával oltott, aggódó magyarok
Volt, aki a háziorvosa jóváhagyásával, volt, aki a doktor és családja elől eltitkolva utazott a szomszédba, hogy Pfizerral oltakozzon.

Mivel ügyükben érdemi előrelépés nem történt, sokan közülük külföldre mentek a harmadik vakcináért. Az erről szóló cikkünkben egy olyan olvasónkról írtunk, akinek a háziorvosa hagyta jóvá, hogy Romániába utazzon, és ott oltakozzon Pfizerrel, mert a márciusi két dózis kínai vakcina után az ellenanyag-vizsgálatok alapján kijelenthető volt: olyan, mintha nem is lenne beoltva.

A Belügyminisztérium válaszában azonban azt írja, megkeresték az Országos Kórházi Főigazgatóság országos háziorvosi kollegiális vezetőjét, aki kizárta, hogy a háziorvosok ilyen vagy ehhez hasonló „megoldást” javasolnának a praxisukba tartozóknak.

Arról, hogy sokan Romániába és más környező országba, például Szerbiába utaznak újraoltásért, már cikkünk megjelenése előtt is beszélt többek között két virológus, Rusvai Miklós és Duda Ernő, de Karácsony Gergely főpolgármester is említette az után, hogy tárgyalt a Facebook-csoport szervezőivel. Ám a Belügyminisztérium érdeklődésünkre közölte: megkeresték Magyarország bukaresti nagykövetét is, aki elmondta, hogy ilyen információ nem jutott a nagykövetség és a főkonzulátus tudomására.

Szabályt szegő háziorvosok

Arról is csak hivatalosan meg nem erősített információ van, hogy egyes háziorvosok beadnak harmadik vakcinát azoknak, akiknek nincsenek antitestjei. Erről már június elején beszélt Rusvai Miklós, aki szerint a kínai vakcinával oltott 60 év felettieknél minden ötödik esetben nem alakult ki kellő immunválasz. Azt firtató kérdésünkre, hogy van-e tudomása ilyen alapellátó orvosokról, Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: ha az orvosi protokoll lehetővé teszi a harmadik oltást, akkor az orvos eldöntheti, hogy beadja-e, ha nem teszi ezt lehetővé, akkor az orvos ezzel megszegi szakmájának szabályait. A Nemzeti Népegészségügyi Központtól az RTL Klub érdeklődte meg, olthatnak-e harmadik vakcinával a háziorvosok. Az NNK válasza egyértelmű:

szabályt szeg az az orvos, aki harmadik vakcinát ad be azoknak a pácienseknek, akiknél nem termelődik elég ellenanyag a második oltás után sem.

Nekik egyelőre azt sikerült elérniük, hogy ha van már negatív laboreredményük, akkor jelentkezhetnek a Semmelweis Egyetem térítésmentes ellenanyag-vizsgálatára, illetve Budapest július 5-étől ingyenes antitestvizsgálatot ajánlott fel a 60 év felettieknek. Azt azonban nem tudni, mi történik akkor, ha ezek a tesztek is negatívak, csak annyi biztos: jelen állás szerint harmadik oltást nem kaphatnak Magyarországon.

Kapcsolódó
A Merkely Béla által javasolt ellenanyagtesztje is negatív lett a kínai vakcinával oltott orvosnak
Félezer negatív negatív eredményt töltöttek már fel abba a Facebook-csoportba, ahol a Sinopharmmal oltottak antitestvizsgálatait gyűjtik. Képviselőiket fogadta Karácsony Gergely, és a hatósággal is leveleznek, előrelépés azonban nincs az ügyükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik