Szórakozás

Egymillió dollárt értek a ruhák, Meryl Streep lányát kivágták, Emily Blunt sógorra lelt – 15 tény a 15 éves kultfilmről

Fox 2000 Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP
Fox 2000 Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP
Nagy nehézségek árán mutatták be 2006 júniusában Az ördög Pradát visel című filmet: alig találtak színészeket a produkcióhoz (Stanley Tucci például az utolsó utáni pillanatban vállalta a szerepet), majdnem kifutottak a büdzséből, de a helyszínekkel is számos problémája akadt a stábnak. Az évforduló alkalmából összegyűjtöttünk 15 tényt a filmmel kapcsolatban.

Nyögvenyelősen indult a casting

Egyik főszereplőt sem volt könnyű megszereznie a stábnak: míg a készítők elsődleges választása Miranda Priestly karakterére egyöntetűen Meryl Streep volt, addig Anne Hathaway csak sokadik – pontosabban a kilencedik – volt a listán. Eleinte Rachel McAdamsnek szánták a szerepet (a Szerelmünk lapjai és a Bajos csajok miatt szárnyalt a népszerűsége a kétezres évek elején), de ő háromszor is elutasította a felkérést, mivel szeretett volna átevezni a szerzői filmek műfaja felé. Számos színésznőt hallgattak meg a szerepre, többek között Juliette Lewist és Claire Danest is. Hathaway-nek viszont annyira tetszett a karakter és a forgatókönyv egyaránt, hogy hagyott egy üzenetet a film producerének, Carla Hacken irodájának kertjében található homokos részen, ami ennyiből állt:

Vegyél fel.

Hathaway mellett Nigel karakterét sem volt egyszerű megtalálni, Stanley Tucci például hetvenkét órával a forgatás előtt mondott igent a szerepre, Emily Blunt előtt pedig több mint száz színészt hallgattak meg Miranda Priestly asszisztensének, Emily karakterének szerepére. Blunt ügynöke az utolsó pillanatban nyomta be a színésznőt a meghallgatásra, emiatt farmerben és strandpapucsban ment a felvételre. A rendező, David Frankel azonban imádta, kifejezetten tetszett neki, hogy brit akcentusa van, így végül rá esett a választása.

Meryl Streep lánya, Mamie Gummer is kapott egy egészen jelentéktelen szerepet a filmben, mint egy Starbucks-felszolgáló, de a végső verzióból kivágták.

Egymillió dollárt költöttek csak a ruhákra

A film jelmeztervezője a most 79 éves Patricia Field volt, aki a Szex és New York és újabban az Emily Párizsban sorozatok szettjeiért felelt. Nem volt könnyű dolga, mivel rengeteg divatmárka nem kért abból, hogy a filmben szerepeljen akár egyetlen ruhadarabja is. Ennek az oka egyszerű: a szóbeszéd szerint Anna Wintour azzal fenyegette a tervezőket, hogy ha beszállnak a filmbe, elintézi, hogy ne jelenjenek meg többet a Vogue hasábjain. Azért akadtak olyan márkák is, amik beadták a derekukat, például a Donna Karan, a Chanel, a Calvin Klein, Marc Jacobs vagy John Galliano, valamint Vivienne Westwood is. És mivel luxusruhákról beszélünk, a büdzsé sem volt olyan kicsi: csak a megfelelő outfitek beszerzésének összege a filmben egymillió dollárra rúgott. Ezt a filmtörténelemben az egyik legdrágább jelmezköltségként tartják számon.

Fox 2000 Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP

Az egyik legdrágább darab egy Fred Leighton tervezésű nyaklánc, amit Meryl Streep viselt, közel százezer dollárba került – ez utólag, a 326 millió dolláros bevételhez képest nevetségesnek tűnik. Emily Blunt pedig szinte csak Vivienne Westwood ruhákat hordott, mégpedig azért, mert a színésznő angol származása miatt Field úgy döntött, brit tervezők darabjaiba öltözteti.

Patricia Field zsenialitása abban is megmutatkozik, hogy a filmben látott ruhák egyike sem ment ki a divatból, és nincs egy olyan outfit sem, amiről azt éreznénk, hogy tizenöt év után már kínos lenne megjelenni benne.

Könyv alapján készült, de más befejezést kapott

Az egyetemi diplomája után egy bizonyos Lauren Weisberger jelentkezett a Vogue magazin főszerkesztőjének, Anna Wintour asszisztensének pozíciójára. Miután megkapta az állást, egy éven keresztül dolgozhatott Wintour keze alá, akiről már akkor az a hír járta, hogy keménykezű, ijesztő és érzelmektől mentes főnök, akitől rettegnek a beosztottjai. Weisberger az élményeiről írt egy regényt, amit még be sem fejezett, mikor a Fox stúdió akkori feje, Elizabeth Gabler lecsapott rá.

Az ötlet iszonyatosan erős volt, a koncepció pedig annyira tiszta és megnyerő, hogy nem számított, mi lesz a könyv befejezése, úgyis tudunk belőle filmet készíteni

– mondta. A filmben producerként közreműködő Carla Hackent annyira lenyűgözte Miranda Priestly karaktere, hogy úgy fogalmazott, nem látott még nála jobb főgonoszt. A könyv 2003-ban jelent meg, a filmadaptáció három évvel később. A filmen végül négy forgatókönyvíró is dolgozott, akik főként Miranda és Andy kapcsolatára fókuszáltak, a befejezés pedig teljesen más lett, mint a könyvben.

Gisele Bündchen is megjelent a filmben

Aki látta a filmet, bizonyosan emlékszik arra a pár jelenetre, amiben Gisele Bündchen, ügyeletes szupermodell is feltűnt. Róla különben a könyvben is ugyanúgy említést tesznek, ám a filmben csak és kizárólag azzal a feltétellel vállalta el a szerepet, hogy ha nem modellként ábrázolják: végül Emily és Andy munkatársát alakította.

Fox 2000 Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP

Anne Hathaway pasija nem örült a forgatásnak

Volt időszak, amikor Anne Hathaway egy bűnözővel járt együtt, mégpedig egy bizonyos Raffaello Follierivel, akit 2008-ban négy és fél év börtönre ítéltek csalásért és sikkasztásért. A filmet még a kapcsolatuk idején forgatták, és az olasz származású Follieri a rendező szerint kifogásolta, hogy Hathaway sokat dolgozott, és néha késő éjszakáig forgatott. Frankel azt is mondta, hogy a színésznő emiatt végig érzékeny volt, és megviselte, amikor elhúzódott egy forgatási nap.

Merly Streep majdnem kihátrált a filmből

Annak ellenére, hogy a producerek egyöntetűen Meryl Streepet szerették volna látni a filmben Miranda Priestly-ként, ő nem volt annyira lelkes. Nem a szerep miatt, hanem, mert nevetségesen kevésnek tartotta a fizetést, amit eleinte ajánlottak neki.

Az ajánlat, amit kaptam, ha nem is mondanám sértőnek, egyáltalán nem volt arányos azzal, amit én Hollywoodban érek. Ötvenöt éves voltam, és akkoriban tanultam meg, hogyan érvényesítsem a saját érdekeimet, és álljak ki saját magamért

– mondta a Variety magazinnak. Így sikerült a duplájára, négymillió dollárra feltornáznia a gázsiját.

Fox 2000 Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP

Anne Hathaway hízott és fogyott a szerepért

A forgatásnak ezen aspektusára rémálomként emlékszik vissza Hathaway, akitől a rendező és a producerek azt kérték, hogy szedjen fel négy kilót, hogy még realisztikusabb legyen a karaktere. Később, a ruhapróbák során Patricia Field viszont pont az ellenkezőjét követelte: adja le azt a négy kilót, mert különben nem fog beleférni a már ráigazított ruhákba.

Borzasztó volt, egy rémálom. Nagyjából egy hónapig tartott mire felszedtem a plusz kilókat, és két hónapig, mire sikerült leadnom. A filmben inkább szivaccsal növeltünk a méreteimen, hogy ne látszódjon a súlyingadozás.

Ki az igazi ördög?

Az ördög Pradát visel kapcsán az utóbbi időben egyre több mém születik arról, hogy a film igazi gonosztevője egyáltalán nem Miranda Priestly, hanem az Andy pasiját alakító Nate, akinek olyannyira nincsen ínyére a barátnője jellemfejlődése és stílusevolúciója, hogy később el is hagyja emiatt. A twitterezők szerint többet kéne beszélni a kettejük kapcsolatáról, hiszen Nate az, aki stresszeli Andyt, amiért a nő számára fontos a saját karrierje, és amiért kitartóan végez egy olyan munkát, amit gyűlöl, mert tisztában van vele, hogy Priestly ajánlólevelével már csak egy karnyújtásnyira kerül álmai munkájához, a New York Times-hoz. Támogatás helyett pedig folyamatosan piszkálja, amiért kevés ideje van Andynek, végül pedig szakít vele.

Fox 2000 Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP

Meryl Streep karakterben maradt a forgatás végéig

A színésznő játékától az összes kollégája elájult, leginkább azért, mert eleinte mindenki arra számított, hogy sipítozó, ideges és kiabálós hangon beszél majd mindenkihez, ehelyett szinte suttogó, mégis éles hangon szólalt meg az első jelentben, ezen nemcsak Anne Hathaway, de még a rendező is elámult.

Clint Eastwoodtól lestem el ezt a trükköt, ahogy a hangommal játszom a filmben. Ő soha nem emeli fel a hangját, mindenkinek közelebb kell hajolnia hozzá, hogy hallja, amit mond, így automatikusan a legerőteljesebb és legtekintélyesebb személlyé válik egy szobában.

Streep emellett a forgatáson végig Miranda Priestly karakterét hozta, ami azt jelenti, hogy tartotta a minimum két lépés távolságot a kollégáitól és a stáb összes tagjától, mert attól félt, ha sokat bájolognak és esetleg közelebb kerülnek egymáshoz, kevésbé tudja majd hozni a hideg főnököt.

Szerintem tökéletes vagy a szerepre. Nagyon örülök, hogy együtt dolgozunk, és ez az utolsó kedves dolog, amit a forgatás idején hallottál tőlem

– mondta Anne Hathaway-nek.

Nehézkes volt helyszínt találni

Számos probléma adódott a helyszínek miatt, ugyanis rendkívül körülményes volt New Yorkban a megfelelő terekben forgatni. A szűkös büdzsé miatt például képtelenség lett volna engedélyt szerezni, hogy a MoMa vagy a Bryant Parkban forgassanak, ahol a film cselekménye eredetileg játszódik. Miranda Priestly fényűző lakása pedig valójában az egyik producer barátjáé, akitől a forgatás idejére kölcsön kapták. A rendező attól is tartott, hogy nem lesz elég pénzük, hogy Párizsban vegyék fel a divatbemutató jelenetét, így abban látták a megoldást, hogy a stábból páran felveszik a külső helyszíneket, a belső tereket pedig New Yorkban oldották meg.

Egyedül Anne Hathaway és Simon Barker utazott Párizsba, Meryl Streepet nem vihettük el. Zöld hátteret használtak a jelenethez, amikor az autóban ül, és valójában egy New York-i múzeumba megy be

– mesélte a rendező.

Fox 2000 Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP

Anna Wintour imádta a filmet

Miranda Priestly irodáját eredetileg Anna Wintour Vogue-irodájáról mintázták. Wintourról pedig hiába tartja a szájhagyomány, hogy egyenesen rühelli a filmet, az ABC News-nak azt ecsetelte, mennyire oda van érte. A Vogue főszerkesztője megjelent a premieren – természetesen tetőtől talpig Pradában.

Bármi, ami a divatot szórakoztatóvá, pompássá és érdekessé teszi, az egy varázslatos dolog az ipar számára, így én száz százalékosan mellette állok.

Anne Hathaway és a Lily-k

Különös egybeesés, hogy Hathaway két korábbi filmjében, az Elátkozott Ellában és a Neveletlen hercegnőben az ügyeletes legjobb barátnőit Lily-nek hívták. Emlékszik bárki, hogy hívták Tracie Thoms karakterét, aki Andy legjobb barátnője? Természetesen Lily-nek. Nincs semmi nyoma, hogy mindez nem a véletlen műve lett volna, mindenesetre érdekes.

Legalább harmincszor vettek fel egy jelenetet

Mégpedig azt, amiben Meryl Streepnek nincs más dolga azon kívül, hogy ledobja a kabátját Anne Hathaway asztalára. Ezt a jelenetet rengetegszer kellett felvenniük, merthogy a színésznő folyamatosan bakizott, és a kabát beleakadt a karkötőjébe, vagy éppen nem dobta el elég erőteljesen. Nagyjából a harmincadik próbálkozásra sikerült az első használható felvétel.

Fox 2000 Pictures / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP

Anne Hathaway gyakorolta az asszisztensi szerepet

Anne Hathaway annak érdekében, hogy hitelesen alakítsa az asszisztenst, a forgatás kezdete előtt egy ideig egy aukciós házban önkénteskedett.

Emily Blunt és Stanley Tucci azóta egy család lettek

A forgatás után Emily Blunt és Stanley Tucci nem szakadtak el teljesen egymástól, ugyanis Tucci 2012-ben feleségül vette Blunt nővérét, Felicity-t.

Kapcsolódó
Tudta, hogy ki Lily Allen öccse? És ki Josh Brolin mostohaanyja?
Cameron Diaz és Nicole Richie sógornők, Sting a keresztapja Madonna fiának – rengeteg olyan rokoni és egyéb kapcsolat van Hollywoodban az A listás sztárok között, amiről sokan nem is tudnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik