Élő Belföld

5,5 millió beoltottnál eltörlik a kötelező maszkviselést, nem kell védettségi kártya szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hét kihagyás után tartott újra kormányinfót. Alább pontokba szedtük a legfontosabb történéseket.

  • 5,5 millió beoltott után megszüntetik a maszkhasználatot, főszabály szerint belső terekben sem lesz szükséges maszkot viselni.
  • Amint elérjük ezt a számot, nem kell védettségi igazolvány majd szállodákba, éttermek, fürdőkbe, strandokra. A védettségi igazolványok használatát a tömegrendezvényeken fenntartják.
  • Az 5.5 millió beoltottat 3-5 napon belül érhetjük el.
  • Az uniós digitális zöldkártyával kapcsolatban tájékoztató kampányt indítanak majd, ez július 1-től lesz elérhető. Lehet papír alapú vagy digitális, a szomszédos országokba már ezek nélkül is lehet utazni.
  • Jelen állás szerint lesz augusztus 20-i tűzijáték.
  • A hitelmoratórium meghosszabbításáról a nemzeti konzultáció eredményeitől függően döntenek majd.
  • Gulyás szerint kell tartani a delta variánstól, de csak azoknál, akik nem oltatják be magukat.
  • Barátságtalanok voltak a magyar szurkolókkal a német hatóságok. Nem derült ki, Orbán Viktor végül miért nem ment Münchenbe.
  • A 24.hu kérdésére Gulyás elmondta, szakkérdés, hogy a háziorvos beadhat-e egy harmadik oltást azoknak, akiknek nincs elegendő antitestjük.
  • Az Eb nem rontott a járványhelyzeten, nem emelkedik a fertőzöttek száma.
  • Az építőanyagok ára elszállt, lépéseket tervez a kormány az ügyben, amit két héten belül be is jelentenek.

Lentebb pedig végigolvashatja percről percre közvetítésünket is.

Ennyi volt mára

A kormányinfónak vége, köszönjük, hogy velünk követték a sajtótájékoztatót.

Nem lesz kötelező az oltás

Belátható időn belül nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, bizonyos szakmákban ezt meg lehetne tenni, például az egészségügyben, de nem látták szükségesnek, mert magas volt az átoltottság.

Ami érdekesebb vita, hogy a munkáltató kötelezheti-e a munkavállalót az oltásra, de ilyen jelenleg nincs.

Gulyás az olaszokért szorít mostantól

Gulyás gyermekkora óta az olaszoknak szurkol, így, hogy kiesett a magyar válogatott, most is nekik fog a továbbiakban.

A miniszter egyik legnagyobb traumája az 1990-es nápolyi vb-elődöntő volt, amikor az olaszok kikaptak büntetőkkel az argentinoktól.

Szentkirály Alexandra nem nagy focidrukker, neki nincs favoritja.

A zöldkártya egy új alkalmazás lesz

Az uniós Covid-igazoláson három QR-kód lesz, ami nem kompetens a magyarral. Ezt az applikációt is le kell majd tölteni az okostelefonokra, ha valaki utazni szeretne, de lesz belőle papír formátum is.

Egekben az építőanyagok ára

A kormány vizsgálja a kérdést, hogy miért szállnak el az építőanyagok árai. Ebben Gulyás szerint az állami beruházásoknak is van szerepe, de nem ez a domináns. Lépéseket terveznek az ügyben, amit két héten belül be is jelentenek majd.

Többlethalálozás: középmezőnyben vagyunk

Szükséges vizsgálni a többlethalálozásokat, az idei első negyedévben a közép-európai térség áll rosszul, ezek között Magyarország már inkább jól áll. A többlethalálozás viszont objektív, de ha az egész járványt nézzük tavaly márciustól, akkor reális amit mondanak, hogy hazánk a középmezőnyben van.

Jól döntött az UEFA

Az UEFA döntése helyes volt, hogy nem engedte szivárványszínűre festeni szerdán este az Allianz Arénát.

Az pedig bizonyos esetekben aggodalomra ad okot, ahogy a hatóságok bántak a magyar szurkolókkal Németországban, ismételte el.

Kórházparancsnokokra nincs már szükség

A kórházparancsnoki rendszer beváltotta a hozzáfűzött reményeket, de most már nem szükséges, készletgazdálkodás és irányítás szempontjából kulcsfontosságú volt, de a kórházak vissza tudnak térni a normális rendbe.

Zöldkártyát csak két oltással lehet kapni

Nem bevett gyakorlat, hogy leolvassák beléptetéskor a QR-kódot az oltási igazolványokon, így az sem derül ki, ha valaki nem vette fel a második dózist és így érvénytelen a dokumentum.

Ezt ki fogja küszöbölni az uniós Covid-igazolvány, mert azt csak az kaphatja meg, aki teljes védettséget szerzett, illetve ha van negatív PCR-tesztje vagy átesett a betegségen.

Merre mennek nyaralni?

Szentkirály Alexandra főszabály szerint itthon nyaral, de lehet, néhány nap Horvátország belefér majd. Gulyás Gergely menne külföldre, de egyelőre nem tudja az időpontját.

A hibrid oktatás nem reális

Az a helyes, ha tantermi oktatás zajlik. Ha elszabadulna a járvány, akkor online oktatásra tértek át eddig is, a hibrid oktatást pedig megvizsgálják, ha erről a szakma javaslatot tesz, de nem reális, mert vagy sok fertőzött van és nem lehet járni iskolába, vagy nincs sok fertőzött és be lehet menni.

Nem hiba a nyelvvizsga elengedése

Ugyan nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat, Gulyás azt javasolja mindenkinek, hogy aki már befizette a vizsgadíjat, tegye le a nyelvvizsgát. Nagyjából ez 28 ezer embert érint, ennyien tudnak munkába állni az amnesztiának köszönhetően.

Általános gyakorlatként ez nem lenne járható út, de nem hiba, indokolt volt meghozni ezt a döntést.

Fudan-egyetem

Nincs egyelőre kormányzati terv arra vonatkozóan, hogy a hallgatók hány százaléka lehet majd állami finanszírozott, mert előbb meg kell várni a budapesti népszavazás eredményét.

Mi a helyzet a hálapénzzel?

Március 1-től ellenőrzik a hálapénz rendszerét, de Gulyás arra nem tudott választ adni, hány büntetőeljárás indult ezekkel kapcsolatban.

Az Eb nem rontott a járványhelyzeten

Nincs járványügyi hatása a budapesti Eb-meccseknek, ezt támasztják alá a fertőzöttségi mutatók, mondta lapunk kérdésére.

Az első mérkőzés után 7-10 nappal ennek jelentkeznie kellett volna már, de ez nem történt meg, mert csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphettek be a stadionba.

Szakkérdés, hogy a háziorvos beadhat-e egy harmadik oltást

A Belügyminisztérium ellenőrizte, és nem mennek tömegesen a Sinopharmmal oltottak Romániába Pfizerért, mondta a 24.hu kérdésére Gulyás.

A miniszternek nincs tudomása arról, hogy egyes háziorvosok harmadik oltást adnak be olyanoknak, akiknek nincs megfelelő antitestszintjük.

Orvosi szakkérdéseket nem a kormánynak kell eldöntenie, ha az orvosi protokoll lehetővé teszi, akkor a háziorvos megteheti, ha nem teszi lehetővé, akkor szabályt szeg, de itt szakmai kérdésről van szó

– közölte.

Barátságtalan német hatóságok

A bajor hatóságok kifejezetten barátságtalanul jártak el több esetben a magyar szurkolókkal szemben Németországban. Nem helyes a politikát a sporttal összemosni.

Kultúrállamban nem divatos ilyen politikai hangulatot teremteni egy meccs előtt

– mondta.

A delta variáns az oltatlanokat veszélyezteti

Kell tartani a delta variánstól azoknál, akik nem oltatják be magukat, mondta Gulyás.

A mai virológiai ismeretek szerint az oltás a mutáció ellen is védelmet biztosít, de ha valaki meg is fertőződik, messze nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Aki beoltatja magát biztonságban van, aki nem az nincs, ezt kell mindenhol hangsúlyoznia a kormánynak.

Az oltási verseny befejeződött akkor, amikor nagyobb volt az oltási igény, mint az oltóanyag. Magyarországon azon kevés ország közé tartozik ahol ha valaki be akarja oltatni magát, két napon belül be is oltják, és még választhat is

– magyarázta.

Komoly társadalmi aktivitást jelez, hogy 5,5 millióan beoltották magukat, a 8 millió még jobb lenne, de mindenki saját magáért felel.

Várják a konzultáció eredményeit a hitelmoratóriumról

A hitelmoratórium meghosszabbításával kapcsolatban figyelembe fogják majd venni a nemzeti konzultáció eredményeit. Ez jelenleg szeptember 30-ig érvényes.

Ugyan a jegybank arra kért mindenkit, hogy akinek nem létszükség, lépjen ki a hitelmoratóriumból, a konzultáció alapján tud majd erről a kormány dönteni.

2022 végétől termel a magyar vakcinagyár

A magyar vakcinagyár 2022 végére fog termelni, azt fogja termelni, amire szükségünk lesz akár magyar vakcináról van szó, akár bérgyártásról. Így ha egy éven belül szükség lesz az újraoltásra, akkor azt külföldről kell majd beszerezni.

Szerinte nem járnak át Romániába harmadik oltásért a magyarok

A 24.hu a héten írta meg, hogy sokan Romániába járnak harmadik oltásért két Sinopharm után, de Gulyás szerint ez nem igaz.

Arra a kérdésre, Magyarországon kaphat-e harmadik oltást, akinek alacsony az antitestszintje, Gulyás úgy fogalmazott, ez a Nemzeti Népegészségügyi Központ döntése lesz, ez orvosi szakkérdés.

Kapcsolódó
Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával oltott, aggódó magyarok
Volt, aki a háziorvosa jóváhagyásával, volt, aki a doktor és családja elől eltitkolva utazott a szomszédba, hogy Pfizerral oltakozzon.
Olvasói sztorik