Élő Belföld

5,5 millió beoltottnál eltörlik a kötelező maszkviselést, nem kell védettségi kártya szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hét kihagyás után tartott újra kormányinfót. Alább pontokba szedtük a legfontosabb történéseket.

  • 5,5 millió beoltott után megszüntetik a maszkhasználatot, főszabály szerint belső terekben sem lesz szükséges maszkot viselni.
  • Amint elérjük ezt a számot, nem kell védettségi igazolvány majd szállodákba, éttermek, fürdőkbe, strandokra. A védettségi igazolványok használatát a tömegrendezvényeken fenntartják.
  • Az 5.5 millió beoltottat 3-5 napon belül érhetjük el.
  • Az uniós digitális zöldkártyával kapcsolatban tájékoztató kampányt indítanak majd, ez július 1-től lesz elérhető. Lehet papír alapú vagy digitális, a szomszédos országokba már ezek nélkül is lehet utazni.
  • Jelen állás szerint lesz augusztus 20-i tűzijáték.
  • A hitelmoratórium meghosszabbításáról a nemzeti konzultáció eredményeitől függően döntenek majd.
  • Gulyás szerint kell tartani a delta variánstól, de csak azoknál, akik nem oltatják be magukat.
  • Barátságtalanok voltak a magyar szurkolókkal a német hatóságok. Nem derült ki, Orbán Viktor végül miért nem ment Münchenbe.
  • A 24.hu kérdésére Gulyás elmondta, szakkérdés, hogy a háziorvos beadhat-e egy harmadik oltást azoknak, akiknek nincs elegendő antitestjük.
  • Az Eb nem rontott a járványhelyzeten, nem emelkedik a fertőzöttek száma.
  • Az építőanyagok ára elszállt, lépéseket tervez a kormány az ügyben, amit két héten belül be is jelentenek.

Lentebb pedig végigolvashatja percről percre közvetítésünket is.

Gulyást nem kell kompenzálni azért, mert Szputnyikkal oltották

Akit beoltottunk Szputnyikkal, az biztonságba került, fogalmazott Gulyás. Az utazásnak a Szputnyikkal sem lesz akadálya, nem oltásokat különböztetnek meg a zöldkártyánál, hanem országokat, és el lehet az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákon kívül más oltóanyagokat is fogadni.

Gulyás nem érzi úgy, hogy őt kompenzálni kellene azért, mert Szputnyikkal oltottak, de adott esetben nem tud majd valahova utazni. Hozzátette, Brüsszelben az emberélet védelme elé került a politika az oltásokkal kapcsolatban.

Ki nézheti majd a Bridget Jones-t?

A médiatörvény jól kezeli, hogy melyik filmet hány éves kortól lehet megnézni, a Bridget Jones valószínűleg 12 év felett ajánlott, korhatáros besorolás most is létezik, mondta Gulyás.

A törvény úgy jó, ahogy elfogadtuk, de minden vitára készen állunk az Európai Bizottsággal a pedofiltörvény kapcsány

– közölte.

Álljon Karácsony hőmérővel a klimatizálatlan villamosokon is

Azzal kapcsolatban, hogy a főváros 25-30 éves, klimatizálatlan villamosok beszerzését tervezi, Gulyás azt mondta, ez önmagában még lehet előrelépés egy 50 éveshez képest, de az, hogy nem klimatizált azért is érdekes, mert az előző választásokon Tarlós István ellen is azzal kampányoltak, hogy hőség van a metrókocsikon.

Javasoljuk a főpolgármesternek, hogy álljon a villamoson is hőmérővel, ha nem légkondicionált villamosokat vesznek. Hipokrita magatartás ez

– fogalmazott.

3-5 napon belül érhetjük el az 5,5 millió beoltottat

Gulyás Gergely szerint ma elérjük az 5 millió 450 ezer beoltottat, innentől kezdve minden azon múlik, hogy hányan veszik fel még az oltást és mikor kapják meg az első dózist valamely oltóanyagból.

Az elmúlt napokban egyébként átlagban körülbelül 10 ezer embert oltottak be az első adaggal, tehát ha így haladunk tovább, akkor inkább 5 nap múlva, tehát jövő hét elején lehet meg az enyhítésekhez szükséges 5,5 milliós szám.

Jönnek is a kérdések

Gulyás Gergely azt mondta, a fővárosi dugódíjat nem tudják támogatni, mert bár a városvezetésnek a dugókat már sikerült elérni, de azt nem tartják jónak, ha ezért még pénzt is szednének.

Röviden a pedofiltörvényről

A pedofiltörvény nem a melegekről, hanem a gyermekekről, a gyermekek védelméről szól, ismételte el a kormány álláspontját Gulyás. Szerintük a szülők feladata a gyermek szexuális nevelése, és ebbe nem is szólhat bele senki.

Jön a zöldkártya

Az uniós digitális zöldkártyával kapcsolatban tájékoztató kampányt indítanak majd, ez július 1-től lesz elérhető. Lehet papír alapú vagy digitális, a szomszédos országokba már ezek nélkül is lehet utazni.

A zöldkártya nemcsak az oltás tényét, hanem a betegségen való átesettséget illetve a negatív PCR-teszteket is mutatni fogja majd.

Eltörik a kötelező maszkhasználatot

5,5 millió beoltott után megszüntetik a maszkhasználatot, főszabály szerint belső terekben sem lesz szükséges maszkot viselni, jelentette be Gulyás.

Közölte, amint elérjük ezt a számot, nem kell védettségi igazolvány majd szállodákba, éttermek, fürdőkbe, strandokra. A védettségi igazolványok használatát a tömegrendezvényeken fenntartják.

Elkezdődött a kormányinfó

Gulyás Gergely a magyar válogatottnak, szerinte nem akármilyen teljesítmény az, amit produkáltak. A világ öt legerősebb csapatából három ellen álltak helyt, és jutottunk majdnem tovább, mondta Gulyás.

Jó volt magyarnak lenni tegnap a Németország elleni meccs alatt és után

– fogalmazott.

A maszkhasználat eltörléséről is dönthettek

Novák Katalin tárca nélküli miniszter, az operatív törzs vezetője a hét elején jelentette be, javaslatot tesznek a kormánynak, hogy csak azokat az intézkedéseket tartsák fenn, amely a védekezéshez feltétlenül szükséges, hogy a lehető legnagyobb szabadságot tudják biztosítani maximális biztonság mellett.

Mint mondta, a maszkhasználat például olyan téma, amelyet vizsgálnak, és a további könnyítésekkel kapcsolatos javaslatokról a kormány szerdai ülésén tárgyaltak.

Ezekben a témákban kérdezünk

Kollégánk már a kormányinfó helyszínén van, többek között kérdez majd a melegellenes pedofiltörvényről, arról, hogy lehetővé teszi-e a kormány a harmadik oltást azoknak, akiknek bármely oltás után igazoltan nincsenek antitestjei, és hogy a kormány készül-e egy esetleges negyedik hullámra a delta variáns miatt.

Kezdés 10 óra 30 perckor

Elvileg perceken belül kezdetét veszi az eheti kormányinfó, de jellemzően csúszni szokott az esemény.

Olvasói sztorik