Sóki Tamás / MTI
Belföld

A veszélyhelyzet megszűnt, de Szekszárd polgármestere előtte még alapjaiban korlátozta az ellenzék jogait

Hétfőn megszűnt a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzeti jogrend az önkormányzatoknál, újból összeülhetnek a képviselő-testületek, a polgármesterek pedig elvesztették a járvány idejére garantált többletjogaikat, amelyekkel lényegében egy személyben, testületi döntések nélkül igazgathatták településeket. Szekszárdon azonban a fideszes polgármester konzerválni próbálja a különleges jogrendet: az utolsó pillanatban hozott olyan rendeleteket, amelyekkel átvariálta az önkormányzat működését.

Ács Rezső az elejétől fogva maximálisan kihasználta a koronavírus-járvány adta jogi lehetőségeket. Hiába volt többsége az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) frakciójának a közgyűlésben, a fideszes polgármester figyelmen kívül hagyta az ellenzéki képviselők javaslatait. Ács volt az egyik első városvezető, aki a 2020. tavaszi első hullám idején elrendelt különleges jogrendre hivatkozva lesöpörte az asztalról a testület által kidolgozott költségvetési javaslatot, és másikat fogadott el. A képviselőket később sem vonta be a döntéshozatalba, sőt a fizetésüket is csökkentette.

A kormány nevében Gulyás Gergely június elején jelentette be, hogy a hó közepétől az önkormányzati képviselő-testületek a normál rendnek megfelelően ülésezhetnek. Az ÉSZ-frakció röviddel a kormánydöntés közzététele után indítványt nyújtott be, azt javasolva, hogy a polgármester június 16-ára hívjon össze közgyűlést, hogy a halaszthatatlan ügyeket mielőbb megtárgyalhassák. Bomba Gábor frakcióvezető elmondása szerint a napirendre is javaslatot tettek, ám a polgármestertől nem érkezett válasz, így nem derült ki az sem, hogy mikor szándékozik megtartani a járványhelyzet utáni első ülést. A jelek szerint rendes ülés a nyáron már nem is lesz.

A polgármester az újranyitás helyett az utolsó pillanatban olyan rendeleteket hozott, amelyekkel jól megnyirbálta a képviselők és a bizottságok jogosítványait, és saját embereinek adott újabb pozíciókat

– mondta lapunknak Bomba.

Marjai János / 24.hu Bomba Gábor

A testület összehívása helyett ugyanis a polgármester kiadott két dokumentumot, amelyeken a június 11-i dátum szerepel, bár a képviselők csak ezen a héten szereztek tudomást róluk. Ács ezekkel átszabta az önkormányzat eddigi szervezeti és működési szabályzatát, valamint a bizottságok jogköreit és összetételét is.

Az új, egyeztetés nélkül kiadott SZMSZ elveszi bizottságok összes komoly döntési jogát, és átadja a polgármesternek. Az ellenzékiek szerint különösen súlyos változtatás, hogy az összes beszerzéssel és pénzzel összefüggő kérdésről egyedül Ács dönthet. Szerintük az elmúlt ciklusban látszott, hová vezet ez, és a járvány alatt is a pazarlás volt a jellemző a városvezetésre.

A szabályzat számos ponton korlátozza vagy megszüntette a képviselőknek a közgyűlés összehívásával és a napirend meghatározásával kapcsolatos jogosítványait. A közgyűlésben új napirendre a képviselők nem tehetnek javaslatot, csak a polgármester vagy az alpolgármester. Rendkívüli közgyűlést a képviselők többet nem hívhatnak össze, pedig nyáron már csak ilyet lehetne tartani. De még kérdezni sem lehet, megszűnnek az interpellációk is.

Az ÉSZ vezetője szerint a polgármester célja egyértelmű: önkényesen hozott olyan szabályokat, amelyekkel megnyirbálta a megválasztott képviselők jogait. A frakció panasszal élt a kormányhivatalnál.

Meglepetésre az erősen visszavágott létszámú bizottságokból kikerült Zaják Rita korábbi ellenzéki képviselő. A 24.hu írt arról, hogy egy számos konfliktussal terhelt időszak után Zaják otthagyta az ÉSZ frakcióját, és tanácsnoki posztot kapott a polgármester mellett. Emiatt a Párbeszéd később felfüggesztette a párttagságát.

Zaják most a 24.hu megkeresésére azt mondta, nem ismeri a változtatások hátterét, de ő kérte, hogy ne kelljen tagságot vállalnia a bizottságokban, mert tanácsnokként el tudja látni azokat a feladatokat, amelyekkel foglalkozni szeretne.

Kapcsolódó
Nem akart nyolcból a nyolcadik ellenzéki maradni – így veszett el a kormányváltó többség Szekszárdon
Karácsony Gergely nagy tisztelője, mégis rajta bukott meg a tolnai megyeszékhely képviselő-testületében az ellenzék többsége. A szekszárdi képviselőnő – akit hónapok óta árulónak titulálnak volt frakciótársai – a 24.hu-nak magyarázta, miért vállalta el a kormányoldali polgármester által felkínált tisztséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.