Belföld

Visszaállítja a fideszes kabinetjét a vészhelyzet adta jogosítványával Szekszárd polgármestere

Saját költségvetést fogadott el egyszemélyi döntéssel pénteken Szekszárd fideszes polgármestere. Ács Rezső az ellenzéki többségű képviselő testületet is lecserélte, és bejelentette, hogy visszaállítja a korábbi kabinetjét.

Országos veszélyhelyzet esetén a vonatkozó törvény alapján polgármesternek lehetősége van rá, hogy a bizottságok és a közgyűlés összehívása nélkül maga hozzon meg döntéseket. Én most élek ezzel a jogommal, és saját magam elfogadom és aláírom a város költségvetését Ezen kívül módosítom a szervezeti és működési szabályzatot, és visszaállítom a polgármesteri kabinetet, amelyre ebben a rendkívüli helyzetben nagy szükségem lesz, hogy háttérmunkájukkal segítsenek. Végül pedig visszaveszem a város kezébe az önkormányzati lapot, a Szekszárdi Vasárnapot

– jelentette pénteki sajtótájékoztatóján Ács Rezső polgármester.

A fideszes politikus a polgármesterek vészhelyzeti különleges jogosítványaira hivatkozva pénteken lényegében lesöpörte az asztalról az ellenzéki többségű képviselőtestület által kidolgozott költségvetési javaslatot, és egy saját költségvetést fogadott el egyszemélyben.

Amit a polgármester most tesz, az a hatalommal való visszaélés tipikus esete. Különösen pikáns, hogy mindezt a március 15-i ünnepre készülve teszi, ez a demokrácia és a márciusi ifjak szellemének meggyalázása

– jelentette ki a Magyar Hangnak Bomba Gábor, a közgyűlésben többségben lévő Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakcióvezetője. Hozzátette: minden egyes olyan intézkedésnek, amit most a polgármester a hatalom újbóli megszerzéséért tesz, és az nincs összefüggésben a járványügyi helyzettel, következménye lesz.

Bomba a 24.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a költségvetéssel kapcsolatos döntés azért különösen megdöbbentő, mert a vészhelyzeti időszakra vonatkozó törvényi jogosítványokkal kapcsolatban a kormányhivatalhoz és jegyzőhöz fordult a testület állásfoglalásért, Ács Rezső viszont a hivatalos válaszok beérkezése előtt lépett.

Az ÉSZ-es többség idén januárban szavazta meg az ötfős polgármesteri kabinet megszüntetését. Ez azért volt különösen pikáns, mert a megismételt választások után trágársága miatt a sajtó célkeresztjébe került Ács Rezső kabinetvezetője. A november 10-ei választások estéjén, amikor is ellenzéki győzelem született, Böröcz Máté azt írta ki a közösségi oldalára:

A mai nap margójára: Aki a csorda után megy, mindig szaros füvet legel! Szóltam, most szóltam!

Miután az FB-posztról szinte a teljes magyar sajtó beszámolt, Böröcz törölte azt a közösségi oldaláról.

Ács Rezső már a második polgármester az országban, aki a veszélyhelyzet szerda délutáni kihirdetése óta beállt különleges jogrendet arra használta fel, hogy megpróbálja visszavenni a városvezetést az ellenzéki többségtől.  Polics József, Komló fideszes polgármestere már csütörtökön élt ezzel az új jogköreivel. Csütörtökre testületi és bizottsági ülések is meg voltak hirdetve, amelyeket lemondott, majd tájékoztatót tartott a helyi képviselőknek, hogy egyedül elfogadta a város 2020-as költségvetését.

Csütörtökön a 24.hu írta meg, hogy a veszélyhelyzeti speciális időszakra a 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény rendelkezései érvényesek. Ez határozza meg a többi között azt, hogy veszélyhelyzetben milyen sajátos irányítási szabályok vonatkoznak az önkormányzatokra. A törtvény szerint a polgármesterek ilyenkor egyedül, a testület felhatalmazása nélkül dönthetnek. Több önkormányzat is megkereste a kormányhivatalt, hogy a felhatalmazás pontosan milyen ügyekre vonatkozik. A kormányhivatalnak azonban három nap alatt nem sikerült választ adni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik