Belföld

„Gonosz, ártalmas és veszélyes” – Több ezren tüntettek a kormány homofób pedofiltörvénye ellen

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hétfőn este hat órára szervezett tüntetést a Kossuth térre több civilszervezet tiltakozva a kormány által beterjesztett, homofóbnak titulált pedofiltörvény ellen. A tiltakozás fő oka, hogy a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális visszaéléseket összemossa a homoszexualitás kérdéseivel, társadalmi reprezentációjával, bizonyos témák például nem kerülhetnének adásba este 10 óra előtt. A szexuális felvilágosításból kizárnák a civilek egy részét is.

Orosz mintán alapuló, Európában példa nélküli propagandatörvényt vezetne be a Fidesz: a melegség vagy a transzneműség megjelenítését tiltanák meg az iskolákban és társadalmi célú reklámokban 18 éven aluliaknak. Pedig a melegség, biszexualitás vagy transzneműség nem az illető 18. születésnapján lapul ajándékpapírban: a szexuális irányultság és nemi identitás minden személy természetes tulajdonsága

-írták korábban a tüntetés szervezői.

Kapcsolódó
Orosz mintára vezetne be melegellenes propagandatörvényt a kormányoldal
Megtiltanák, hogy a transzneműség és a homoszexualitás megjelenjen a reklámokban és a műsorokban.

A többek közt a TASZ, az Amnesty International Magyarország és a Pride által szervezett tüntetésen fél hétkor kezdődnek a beszédek, fél nyolckor pedig közös akciót ígérnek a szervezők.

Már ezres nagyságrendű a tömeg 

Kevéssel hat óra után, és az emberek folyamatosan jönnek. A beszédek – ahogy írtuk – fél hétkor kezdődnek. Pár perccel fél hét előtt már több ezres a jellemzően fiatalokból álló tömeg helyszínen tartózkodó kollégáink szerint. Sokan felháborodásból jöttek ki. Több szivárványos zászló mellett látni a tömegben pártok zászlóit is (Momentum, DK). A szervezők azt kérték, hogy csak azok a pártok jöjjenek a tüntetésre, akik elutasítják a javaslatot. A kormány tervezete ellen ma már az RTL Klub is tiltakozott:

Kapcsolódó

Először egy jogász beszél

Szekeres Zsolt jogász kezdi meg a beszédek sorát pár perccel fél hét után. Saját negatív tapasztalatairól beszél, hogy meleg férfiként, hogy élte meg a kirekesztés és a homofób elutasítást fiatalon. Ezután arról beszélt, hogy bűn összemosni a pedofiliát és meleg emberek ügyét.

A gyerekeket meg kell védeni, de tőletek kell megvédeni

-üzente a kormánypárti politikusoknak.

“Mocskos Fidesz!” – hangzik a tömegből a beszéd közben.

Szekeres szerint a Fidesz gyűlöletpolitikája a családokat támadja, mert sokak számára okoz majd felbecsülhetetlen kárt. Olyan családoknak, ahol van meleg, vagy LMBTQ-identitású fiatal, mert ő a törvénymódosítás után nagyobb eséllyel kap majd elutasítást az elfogadás helyett saját családjában, ennek pedig súlyos következményei lehetnek.

100 ezer aláírást akarnak

Már 80 ezren írták alá azt a petíciót, amit a szervezők indítottak – jelentették ki az első beszéd után. A szervezők azt mondták, a tüntetés végére már 100 ezret akarnak. A tüntetés színpadja előtti tér, amelyet a Kossuth tér déli részén állítottak fel, megtelt.

A második beszédben, Lászlóffy Juli, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának egyik alapítótagja, pszichológus arról beszélt, hogy az LMBTQ-fiatalok körében komoly gond az öngyilkosság.

Politikai haszonszerzés miatt kockára tenni családok életét, erre nincsenek szavak

– mondta a pszichológus, aki arra bíztatott, hogy aki tud, beszéljen kormánypárti politikussal erről a kártékony törvényről.

A felvilágosítás nem melegít be

Erdős Erik Robin aktivista saját előbújási tapasztalatát osztotta meg elsőként. Ő transzidentitású emberként beszélt arról, hogy “rengetegen élünk téves adatokkal” a személyi okmányokban, miután az Országgyűlés  korábban megtiltotta a nem- és névváltoztatás lehetőségét. Aztán arról is beszélt az aktivista, hogy senkinek

nem kell attól félnie, hogy egy heterót bemelegít, ha szakszerűen hall ezekről a kérdésekről.

De ha sok fiatal – tette hozzá – akik az LMBTQ-közösséghez tartozik nem hall szakszerű felvilágosítást, akkor belőlük még többen lesznek depressziósok.

Ezzel a törvénnyel csak növeli a kormány az amúgy is magas öngyilkossági rátát.

Az aktivista leszögezte: egy olyan országba szeretne élni, amit az “elfogadás és szeretet tart össze.”

Székely Kriszta színházrendező ezután arról beszélt, hogy őt leszbikus nők sose zaklatták, nem úgy, mint több heteroszexuális férfi. Arról is szólt, hogy az egyik Dallas-epizód nézése közben hallotta azt a szót, hogy homoszexuális. “Lázasan ízlelgettem a szót, hogy homoszexuális, ami nem a legszebb, de legalább van. És Lucy azt mondta, nem lesz semmi baj.”

Ezután a tömeg skandálni kezdte, hogy a “család az család.”

Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány tagja szerint a mostani tervezetben olyan részleteket tettek bele, amelyek ártalmasak a gyerekeknek. Ezért üzente azt a kormánynak: “Hagyják békén a gyerekeinket!” Szerinte veszélyes a javaslat, mert többeket fognak bántani és zaklatni miatta, akik szivárvány “családokban élnek. Mint az én kisfiam.” A törvényjavaslat “veszélyes, mert a másságukra ráébredő fiataloknak életmentő lehet, ha a tudják, hogy nincsenek egyedül.” Pál arról is beszélt, hogy értelmezhetelen, “mit jelent a homoszexualitás megjelenítése”, illetve a törvényjavaslat gonosz, “mert betiltja azokat a könyveket, amik nagyon sok szivárvány családnak jelentett torokszorító és katartikus élményeket.”

Pál Márton és családja történetéről korábban riportot is írtunk:

Kapcsolódó
Andrisnak két apukája van, mégis Novák Katalin álomcsaládjában él
Marci és Ádám tíz éve alkotnak egy párt, fiukat, Andrist 2018-ban fogadták örökbe. Arról is meséltek, miért döntöttek úgy, hogy nem tűrik tovább csendben a szivárványcsaládok ellen folytatott hadjáratot.

Ezután zúg a “Nem hagyjuk, nem hagyjuk!” A szervezők ezután arra kérik a tüntetőket, hogy írjanak az országgyűlési képviselőknek, hogy bojkottálják a holnapi szavazást, vagy nemmel szavazzanak. Mert szerintük ez a javaslat “gyerek-, család-, és emberellenes.” A tüntetők megígérték, hogy legjobb tudásuk alapján dolgoznak majd azon, hogy ez a “javaslat ne legyen a magyar jogrendszer része”, megkérik majd Áder Jánost, hogy ne írja alá, ha meg is szavazza azt a Parlament.

A tüntetés hivatalos része háromnegyed nyolc előtt ért véget nem sokkal. A színpad előtti tömeg teljesen megtelt. A tömeg azt skandálta, hogy “itt vagyunk, itt vagyunk!”, illetve, hogy “nem hagyjuk!”.

A Fidesz-KDNP által benyújtott javaslatról kedden szavaz az Országgyűlés. A politikai reakciókról alábbi cikkünkben olvashat:

Kapcsolódó
Több ellenzéki párt is bojkottálja a holnapi parlamenti szavazásokat
Az LMP, a Párbeszéd és az MSZP is távol marad, de nemcsak a homofób pedofiltörvény miatt. A DK már korábban így döntött, a Jobbik viszont megszavazza majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik