Belföld

Elhelyezhető a területre csak lakás? – kérdezte a fideszes polgármester a főépítészt Tiborcz üzlettársának kempingjéről

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az állami főépítész válasza szerint „törekedni kellene” a terület vegyes felhasználására, és a helyiek sem akarnak lakóparkot, mert az csak a befektetőknek jó. A terület egyik tulajdonosa Paár Attila, a miniszterelnök vejének üzlettársa.

2019-ben számoltunk be az egyik legnagyobb tóparti balatoni kemping megszűnéséről. A táborhely korábbi üzemeltetőjétől, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Balatontouristtól akkor azt az információt kaptuk, hogy a Zala Kemping és Üdülőfalu tulajdonosa a szálláshely felújítására készül.

Egy lapunkhoz eljutott levél szerint viszont a beruházó már nem szálláshelyfejlesztésben gondolkozik, inkább lakásokat építene a több mint három hektáros területreNagy Bálint, Keszthely fideszes polgármestere pedig áprilisban arról írt, hogy a beruházó az „engedélyezési tervek készítését végzi, melyeket már kétszer is tárgyalt az önkormányzati tervtanács”, valamint arról kérdezte Lengl Zoltán állami főépítészt, hogy

elhelyezhető-e a területre csak lakás funkció?

Lengl válaszában azt írta, hogy az ő jogszabály-értelmezésük szerint a terület „mozaikosságát, a funkciók keverését irányozzák elő, ezért törekedni kellene a vegyes rendeltetésű épületek elhelyezésére”.

Tavaly a Telex írt arról, hogy a beruházó egy 288 lakásos társasházat húzna fel a part menti telken. A portálnak akkor több keszthelyi is azt mondta, hogy ha szállodát építenének fel erre a részre, az támogatható lenne, mert legalább hosszú távú bevételt hozna a városnak, de a lakópark csak a befektetőknek hoz hasznot.

Vasvári Tamás / MTI

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere

A Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) elnöke, Weller-Jakus Tamás a korábbi Zala Kemping előtt a múlt héten tartott sajtótájékoztatón felszólította a polgármestert, hogy rendeljen el változtatási tilalmat a város Balaton-parti területeire addig, amíg azok teljes újratervezése be nem fejeződik. Dékány Péter képviselő, akinek választókerületében megvalósulna a beruházás, azt hangsúlyozta, hogy semmilyen előzetes tájékoztatást nem kapott a városvezetéstől. Szerinte a 750 méteres Balaton-parttal rendelkező, 4 hektáros, fás terület óriási környezeti károkat szenvedne egy ilyen hatalmas építkezés során, megnövekedne a forgalom, és komoly infrastrukturális fejlesztéseket kellene végrehajtania az önkormányzatnak, amely ráadásul elesik a kemping által korábban generált adó- és más bevételektől is.

A beépítéssel kapcsolatban levélben kerestük a polgármestert, de a hivatalától azt a választ kaptuk, hogy „mivel lapunk több valótlanságot állított már Keszthelyről, a rossz hírüket keltve, ezért nem kívánnak nyilatkozni”. Nemrég valóban megírtuk, hogy rendőrségi és OLAF-vizsgálat is folyik keszthelyi uniós beruházások miatt, majd később arról is beszámoltunk, hogy a polgármester fel is mondta a beruházások szerződését, miután az összesen több mint másfél milliárd forintos projektek alig haladtak. A 24.hu mindkét esetben a tényeket közölte.

A polgármester később egy közleményben reagált a KÉVE nyilatkozatára, de konkrétumok ebben a levélben sincsenek. Nagy Bálint annyit írt, hogy: „minden jelentős önkormányzati fejlesztés a zöldterületek fenntartásával, bővítésével, valós lakossági igények szerint fog megvalósulni. A Balaton mindenkié! Új zöldterületek létrehozása mellett ma még lezárt vízparti területeket fogunk megnyitni a nyilvánosság számára.”

Tiborcz köréhez tartozik a kemping

Eddig is köthető volt a keszthelyi, korábbi Balatontourist kemping Tiborcz István holdudvarához, április óta azonban még szorosabbra vonta a kapcsolatot Paár Attila, a miniszterelnök vejének üzlettársa. Új fejlemény, hogy a több mint három hektáros területet tulajdonló Standful Property Kft.-ben a győri milliárdos az eddigi többszörösen áttételes érdekeltség helyett az egyik fő cégével, a WHB Befektetési Kft.-vel jelent meg.

Bielik István / 24.hu

Tavaszig a Zala kemping egyedüli tulajdonosa az U-CampUs Zrt. volt Szikszai Zoltánnal az élén. Szikszai egyben a Magyar Építő Zrt. vezérigazgatója is, ezt a vállalatot pedig Paár Attila (WHB-csoport), valamint Szeivolt István családi cége (Épkar Zrt.) ellenőrzi.

2021 tavaszán viszont már tulajdonostársként érkezett meg a két nagyágyú:

  • a WHB Befektetési Kft., melynek tulajdonosa Paár, aki Tiborcz István, a kormányfő vejének üzlettársaként is ismert. A WHB vette meg Tiborcz Istvántól és üzlettársaitól a korábban közvilágítási tenderekkel taroló Eliost, miután kiderültek a közbeszerzések körüli ügyeskedések. Tiborcz és Paár jelenleg is üzlettársak a BPA116 Vagyonkezelő Kft.-ben.
  • Az ÉPKAR Holding Vagyonkezelő Kft.: a cég tulajdonosa a SZEIVOLT Holding Vagyonkezelő Kft., ami a Szeivolt család tulajdonában van. Az Épkar Zrt. többségi részvényesének, Szeivolt Istvánnak a fiáról, ifjabb Szeivolt Istvánról a Heti Válasz korábban azt írta, hogy feleségével ott volt Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén.

Paár Attila egyébként hasít Keszthelyen, nemrég derült ki, hogy a volt cége megbízta jelenlegi cégét, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást is felhasználva újítsa fel a keszthelyi Helikon Hotelt.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik