Belföld koronavírus

Egymillió forintba kerül válság idején is a terasz, forrong a bulinegyed

Moratóriumként értelmezte a VII. kerület a közterület-használati díjak elengedéséről szóló kormányrendeletet, emiatt több vendéglátóhely fenntartása is veszélybe került.

A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetni a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

Ez a szöveg áll a Magyar Közlönyben május 16-án megjelent kormányrendeletben, amelyben – egyebek mellett – az üzletekre, éttermekre, fürdőkre és egyéb intézményekre vonatkozó védelmi intézkedéseket részletezik.

A rendelet első olvasatra egyértelműnek tűnik, a legtöbb fővárosi kerületben nem is kell fizetni a nyár végéig a teraszok után, ám a VII. kerület moratóriumként értelmezte a rendelkezést, így az ősszel visszamenőleg is befizettetik a vendéglátóhelyekkel a közterület-használati díjat.

Felállás helyett a szakadék szélén

A rendelet kihirdetését követő reményteljes hangulat egyik napról a másikra kilátástalanná vált a bulinegyedben, miután a vendéglátóhelyek tulajdonosai legnagyobb meglepetésükre kézhez kaptak egy számlát, melyben az áll: szeptember 15-i határidővel a nyári hónapokra visszamenőleg is állni kell a teraszok díját.

A 24.hu megkeresésére Niedermüller Péter, VII. kerületi DK-s polgármester elismerte, ők úgy értelmezték a rendeletet, hogy az egy moratórium, tehát nem kötelesek elengedni a közterület-használati díjakat, azok beszedésére csupán haladékot adnak az őszig. Állítja, ez is egy engedmény az üzemeltetőknek.

Lapunk birtokába jutott a Madách téri Hivatal Kávézó teraszhasználatáról kiállított számla. A kijárási korlátozások idejére ugyan nem kell fizetniük, a május 18-tól szeptember 1-ig terjedő időszakra viszont közel egymillió forintot kérnek tőlük, és ezt haladék nélkül szeptember 15-ig ki kell egyenlíteniük. Az eset viszont nem egyedi, információink szerint a környékbeli vendéglátóhelyek tulajdonosai forronganak.

Jogtalannak érzem a kerület hozzáállását, mert úgy tudom, Budapesten sehol máshol nem hajtják be a közterület-használati díjakat utólag. Ők így értelmezték, de támadható a történet, és mozgalom szerveződik a Madách téren, zajlik az egyeztetés ügyvédekkel is

– mondta Kőműves Zsófia, a Hivatal Kávézó működtetője. Hozzátette: ha kell, jogi útra terelik majd az ügyet.

Kérdésünkre válaszolva arról beszélt, ők tíz éve nyitottak, és a fennmaradáshoz a járvány kezdete óta is komoly áldozatokat kellett hozniuk. Ő a karantén ideje alatt futárként és egy gyárban dolgozott, és a félretett pénzből indultak újra két tulajdonostársával, hogy az álmukat megvalósítsák.

Ha megkapnánk ezt a segítséget, azzal biztosított lenne a folytatás, de ha nem változtat a kerület, akkor elgondolkozunk az egység eladásán. Nekünk olyan szempontból szerencsénk van, hogy a Madách téri vendéglátóhelyek vendégköre leginkább magyarokból áll, így a turizmus eltűnése kevésbé érintett minket. Az újranyitás óta élénkült a forgalom, már a belső teret is megnyithattuk, de ez az egymillió forintos plusz kiadás a végünket jelentheti

– magyarázta.

Megjegyezte, ezt a környékbeli kávézók, kocsmák, bárok nevében is mondhatja. A döntést mindenki igazságtalannak tartja és az üzemeltetők értetlenül állnak a fejlemények előtt.

Az összes többi kerület elengedi a díjakat

Budapest többi kerülete információink szerint úgy értelmezte a rendeletet, hogy szeptember 1-ig se most, se később nem jelent egy forint kiadást sem a terasznyitás az üzleteknek, éttermeknek, fürdőknek.

Speciális megoldás ugyanakkor létezik: Józsefvárosban május 18. és szeptember 1. között ugyan a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének nem kell közterület-használati díjat fizetni a közterületen működő terasz után, de a napernyő használatának díját meg kell fizetnie. 

Megkerestük Soproni Tamást, a VI. kerület momentumos polgármesterét, hogy mi az ő álláspontjuk az ügyben. A politikus szerint a kormányrendelet teljesen egyértelmű, és ingyen adják a teraszokat a vendéglátóhelyeknek.

A jegyző úr egyeztetett a fővárossal és más illetékesekkel is, ennek értelmében a katasztrófavédelmi szempontok figyelembe vételével szeptember 1-ig nem kell fizetnie a teraszok után az éttermeknek, kávézóknak, presszóknak, és mi eszerint járunk el

– közölte Soproni Tamás.

A polgármester szerint a számlákat úgy állítják ki, hogy azon szeptember 1-ig nulla forint a fizetendő költség, az ezt követő időszakra pedig a meghatározott árakat alkalmazzák. Mint fogalmazott, már most rengeteg hatósági engedélyt adtak ki vendéglátóhelyeknek.

Egy szerdai kormányrendelet szerint Karácsony Gergely főpolgármester felhatalmazást kapott, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatának elősegítésére, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével, intézkedést tegyen, ezzel még tovább könnyítve a szektor szereplőinek helyzetét.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik