Belföld

Egy budapesti magánszemély a strasbourgi bírósághoz fordult, mert neve és címe felkerült a NAV szégyenlistájára

Philipp von Ditfurth / DPA
Philipp von Ditfurth / DPA

Egy budapesti magánszemély a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert nem ért egyet azzal, hogy a NAV adóslistáján nyilvánosan elérhető a neve és a címe – írta meg az Azonnali. A NAV listáján a 10 millió forintnál nagyobb az adóhátralékkal rendelkezők szerepelnek. A lista a cégek mellett az egyéni vállalkozókat és magánszemélyeket is tartalmazza névvel és lakcímmel.

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikke garantálja a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot. A panaszost képviselő Kiss Dániel Bálint ügyvéd a lapnak elmondta:

panaszt első fokon elutasította a bíróság héttagú tanácsa, a felülvizsgálatot azonban befogadta a tizenhéttagú Nagykamara.

Kiss szerint az adóslistán szereplő három adat – név, lakcím, tartozás összege – közül a lakcím a leginkább problémás, ugyanis a panaszosnak a legközelebbi életkörülményeit is közvetlenül beazonosíthatóvá teszi. Az ügyvéd érvelése szerint ez olyan embereket is érinthet, akiknek magához az adótartozáshoz nincs közük. Hozzátette: az is kérdés, hogy ezeknek az adatoknak a nyilvánossága szolgálja-e azt az egyébként érthető érdeket, hogy az ember nem akar gazdasági kapcsolatba kerülni olyan személlyel, aki adóslistán van, adótartozást halmozott fel.

Kiss Dániel elmondta: bármit is dönt a strasbourgi bíróság, az csak abban az egy konkrét ügyben lesz döntő. A bíróság vagy elutasítja a panaszt, vagy megállapítja a jogsértést, esetleg emelett még kártérítést is megítél a panaszosnak. A döntés az adóslistán szereplő összes többi érintettre semmilyen közvetlen hatással nem lesz, viszont ha Strasbourg egyszer ebben az ügyben döntött, akkor az összes többi ilyen ügyben így fog dönteni.

A 17 bíróból álló Nagykamara elé az ügy novemberben kerül egy nyilvános tárgyaláson, döntés pedig majd csak hetekkel-hónapokkal később várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik