Belföld

Jakab Péter Kövér Lászlónak: Ma nagyon jól néz ki! A bajusz, a nyakkendő, minden a helyén van

Hétfő a Parlamentben több érdekes téma volt a napirend előtti felszólalásban.

Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője a Fudan kapcsán a fideszeseket öregedő despotának nevezte, akik a 30 évvel ezelőtti kiállásukhoz képest (amikor a Tienanmen téri események kapcsán tüntettek akkor fiatal fideszesek) most udvarolnak Kínának. Kjelentette: a kínai Fudan Egyetem campusa helyett magyar Diákvárosra van szükség Budapesten. “Nincsenek rendben a kínai beruházás feltételei, ezért mentek az utcára az emberek “- mondta. Közölte: egy legitim tüntetés demokrata szónoklatait bírálta Kína, és a magyar külügy ennél kevesebbért is kéretett már be nagykövetet. A tüntetésnek máris volt hatása, Gulyás Gergely miniszter engedékenynek mutatkozott a népszavazás ügyében – mondta. Hozzátette: az emberek velük vannak, és nem lesz Fudan Egyetem Budapesten. Schanda Tamás,  államtitkár politikai hisztériakeltésnek nevezte a campus létrehozása elleni tiltakozást. A folyamat jelenleg a tervezésnél tart, egy-két év, amíg a tervek elkészülnek, és valóban érdemes döntést hozni. Ha a fővárosi és kerületi vezetők nem a “politikai bohóckodásban” és utcatáblaavatásban gondolkodnának, a tárgyalóasztalnál segíthetnék az előkészületeket – mondta. “Álságos a baloldal Kínával kapcsolatos megközelítése, hiszen Magyarországnak és más országoknak is az az érdekük, hogy együttműködjenek Kínával, erre a járvány is rámutatott” – jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc azzal kezdte, hogy a kormánytöbbség nem hajlandó beszélni a jövőről, mindig csak azzal jönnek, hogy a kormányzásukat megelőző 8 évben mi történt.

Szerinte kíméletlen, erőszakos háborút folytat a Fidesz az ország másik fele ellen jövőtervezés helyett, és ez hideg polgárháborúhoz vezethet.

Dömötör Csaba államtitkár szerinte az ellenzék az erőszakos valójában, újságírókat tiltanának el a foglalkozásuktól, betörnek szerkesztőségekbe, a parlamentben kiabálnak, füstgránátot dobálnak rendőrökre, „tanácsköztársasági stílusú” fenyegetéseket fogalmaznak meg.

Kapcsolódó
Jakab üzent Kövérnek, a kormánypártiak nem mennek be a felszólalására
Kocsis Máté szólt a jobbikos politikusnak, hogy a falnak fog beszélni.

Jakab Péter felszólalása elején – amelyen fideszes képviselők már nem, csak az államtitkárok maradtak benn, ahogy azt Kocsis Máté jelezte korábban- kijelentette: Kövér László ma nagyon jól néz ki,

a bajusz, a nyakkendő a helyén, hogyha az idegrendszer is bírja a nyomást, akkor vágjunk is bele!

(Kövér ekkor nem vette el a szót Jakabtól.) Ezután Jakab azzal folytatta, hogyha ma sem mondhatja el az igazságot a parlament falain belül, akkor kívül fogja elmondani, mert mindenkinek joga van tudni, hogy „hogy kik tették tönkre ezt az országot”, és hogy mi lesz a tolvajokkal, ha „mi jövünk.” Úgy folytatta: „Jól gondolják meg, hogy mihez kezdenek a hatalommal a hátra lévő néhány hónapban, mert már nemcsak mi mondjuk, hogy tesznek a törvényekre, hanem ezt mondja a fideszes Alkotmánybíróság is.” Ezt azért mondta, mert a Fidesz alkotmányellenesen szavazta meg a munka törvénykönyvének („rabszolgatörvény”) módosítását 2018-ban. Ehhez képest Jakab szerint a jövő évi költségvetés alapján „még több pénzt akarnak lehúzni a lakosságról”, és közben még az infláció is magas. A Jobbik elnöke szerint fizetéssel kellene megbecsülni az emberek munkáját, nem szavakkal, és a járvány alatt nyújtott támogatásokat kevesellte. „Igazi uzsorások maguk”. Magas árak, gyenge forint, infláció, ez jellemzi a kormány munkáját Jakab szerint.

Tudják mikor lesz itt nyugati életszínvonal? Akkor, ha Önök eltűnnek a közéletből, és megfizetnek mindenért. Fizessenek meg a tolvajok, fizessenek meg az ellopott földekért! Az ellopott országért! Ha ez megtörténik, akkor kapja meg az ország, amire 30 év óta vár: szabadságot és a jólétet

– fejezte be beszédét.

Dömötör Csaba válaszában azt mondta: rendkívül méltatlan, „gyűlöletserkentő provokátor” szerepet osztott Jakabra Gyurcsány Ferenc. Jakab szerinte elképesztő dolgokat mond a vidékiekről, lenézi őket, amikor beszélgetős műsorokban arról beszél, hogy a vidéki emberek nem olvasnak olyan mélyen utána a pártok programjainak.

Csányi Tamás, jobbikos képviselő távollétében arról kérdezte Orbán Viktort, hogy tényleg a korrupció a Fidesz politikájának a lényege, ahogy azt Lánczi András mondta korábban? Csányi itt felsorolta az épp börtönben ülő Mengyi Roland, Simonka György, Farkas Flórián, illetve Boldog István ügyeit. Mindezt azért tartotta fontosnak elmondani Csányi, mert Orbán Viktor szerint a „Jobbik a legkorruptabb párt.” A kormányfő távollétében Völner Pál államtitkár reagált, aki szerint a nemzeti tőke segítése nem korrupció. „Magyarország jogállam, dobálózhat nevekkel, de nálunk mindig megvan a következménye, ha valaki letér a jog által kikövetezett útról.” Őket a Fidesz ugyanis kiveti magából,mondta Völner.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) a vadászati világkiállítás költségeit hozta fel, szerinte az adófizetők erre ráfizetnek. Kocsis-Cake arról érdeklődött, hogy hol a kiállítás támogatásának határa? Schanda Tamás szerint a Párbeszéd képviselője mondanivalója 99 százalék hazugság és 1 százalék bohóckodás. Az államtitkár szerint az összköltség 17 milliárd, ugyanakkor a Hungexpo felújításának összeköltségét nem ide sorolják.

Tordai Bence (Párbeszéd) megköszönte azoknak, akik elmentek a hétvégi tüntetésre, és ezzel a kormányt meghátrálásra késztették a Fudan-ügyében. Tordai emlékeztetett arra, hogy Gulyás Gergely miniszter szerint a Fudan-ügye jelenleg társadalmi vitára alkalmatlan formában van, noha – emlékeztetett Tordai – a Fidesz még májusban benyújtott egy törvényjavaslatot, ami jelenleg is a Parlament előtt fekszik. „Értsük-e úgy Gulyás Gergely nyilatkozatát, hogy visszavonják-e Önök a törvényjavaslatot”, amely egyébként a Fudanhoz köthető alapítványról szólt. Azt is kérdezte még Tordai, hogy eltörölték-e a Fudanról szóló terveket, mert Gulyás azt mondta az általunk is idézett vasárnapi interjúban, hogy nincsenek tervek az egyetemről. Varga Mihály (Fidesz-KDNP) pénzügyminiszter szűkszavú válaszában azt mondta: a kormány támogatja a népszavazást az ügyről. Akkor lehet szerinte dönteni, amikor lesznek tervek, ismertek lesznek a konkrét pénzügyi feltételeket, de ez még másfél év. Tordai a Kínában folyó keresztényüldözésről is kérdezte Vargát, mire a miniszter úgy reagált: „ez az ügy nem segíti Magyarország és Kína együttműködését. Ha nem akar valaki együttműködni, akkor lehet olyan kérdéseket felvetni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik