Belföld

Jakab Péter: „Kövér László viselkedése magáról a rendszerről állít ki szegénységi bizonyítványt”

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Szerinte pártja a 2022-es választások után csatlakozhat az Európai Néppárthoz.

A Népszavának Jakab Péter elárulja, noha a Jobbik korábban egy pártok fölött álló, integratív személyt akart miniszterelnök-jelöltnek, tárgyaltak is többekkel, de civil karrierjét egyikük sem merte feladni. Szerinte jól áll az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közt, népszerűsége növekedése a Jobbikot is magával húzza.

Pártja az elmúlt időben jelentősen erősödött, főleg a kisvárosban, a falun élők, a középfokú végzettségűek, a fiatalok, a kiskeresetűek, kisnyugdíjasok között, ráadásul nem más ellenzéki pártok rovására.

Negyedév alatt sikerült 250 ezer új szavazót bevonzani a kormányváltók mögé.

Mivel a Fidesz és az ellenzék tábora is elég stabil, az nyer 2022-ben, amelyik a kettő közötti apatikus réteget meg tudja szólítani.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek nem vetélytársai, hanem szövetségesei, együttműködésük fő hozadékának azt tartja, hogy nem legyőzni, hanem kiegészíteni akarják egymást. Szerinte őt leginkább Karácsony Gergely tudná. Jakab Péter azt mondja, mindent megtett, hogy a Jobbik megszabaduljon szélsőjobboldali múltjától. Pártelnökként világossá tette, minden szélsőségességet elutasítanak. Keresztényszociális nemzeti néppártként határozzák meg magukat.

Nem azért szólalok fel a melósok érdekében, mert baloldali vagyok, hanem azért, mert keresztény.

El tudja képzelni, hogy a Jobbikot a 2022-es választások után felvegyék az Európai Néppártba.

Vannak diplomáciai közeledések, és ezek nem egyoldalúak.

A Jobbik megerősödését azzal magyarázza, hogy 2020 óta egészen más politikát folytatnak, nem szimbolikus, ideológiai kérdésekkel,  hanem az emberek valós problémáival foglalkoznak.

A Fideszben nincs önkontroll

A parlamentben igyekszik erőt felmutatni, csak azokat tiszteli, akik kiérdemlik, de a vele szemben ülők az Országgyűlésben

semmilyen tiszteletet nem érdemelnek, mert tönkretették az országot.

Büszke arra, hogy a Jobbik képessé vált kompromisszumot kötni az ellenzéki pártokkal, óriási hibának tartja, hogy 2018-ban nem ezt tették. Neki sem volt könnyű, de mára természetes, hogy a DK és a Jobbik egymás jelöltjét támogatja.

Úgy látja, az ellenzéknek egyszerű többséggel is felül kell vizsgálnia minden jogszabályt, ami a hatalom kizárólagosságát szolgálja, mert az még a jelenlegi Alaptörvénnyel is ellentétes.

Ha csak egyszerű többségünk lesz, akkor sem fogunk megijedni attól, hogy a jogot addig faragjuk, amíg igazság nem válik belőle.

A parlamentben Kövér Lászlótól kapott rekordbüntetéséről azt mondja, a házelnök

viselkedése magáról a rendszerről állít ki szegénységi bizonyítványt. Ott tartunk, hogy a házelnök tízmilliós bírságot szabhat ki a »ficsúr« szó elhangzása miatt. Ha ez ellen én fellebbezni szeretnék, akkor a fideszes többségű Országgyűléshez fordulhatok, amelynek elnöke ugyanaz, aki a büntetést kiszabta. Finoman szólva is sérül a hatalmi ágak szétválasztásának elve.

Szerinte a fehérorosz útra léptünk. A Fidesz rendszerében nincs önkontroll, így a még 20 évre tervező Orbán Viktornak megálljt kell parancsolni, mert sajátjai közül senki nem mondja a szemébe, hogy útja nem Európába vezet.

Kapcsolódó
Orbán kijelentette, ha a Fidesz veszít 2022-ben, képviselő marad, és még 20 évet tervez a politikában
Arató Gergely (DK) követte Jakab Pétert az azonnali kérdések során, és ő is Orbán Viktorhoz fordult. Azt ecsetelte a DK politikusa, hogy egy egész

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik