Belföld

Závecz: egy hajszállal vezet az ellenzék a Fidesz előtt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Tovább tart a Jobbik lendülete, az elmúlt hónapban is egy kicsivel emelkedett a párt támogatottsága a teljes választókorú népességen belül – 12-ről 13 százalékra. A pártok rangsorát a Fidesz vezeti, a múlthavival azonos a tábora, 34 százalékos. Az ellenzéki rangsorban a Jobbikot a Demokratikus Koalíció követi, 11 százalékos támogatottsággal. Az MSZP elmozdult a negyed éve tartó 5 százalékáról, most 6 százalék sorakozik fel mögéjük. A szocialisták így utolérték a Momentumot, utóbbi tábora három hónapja változatlan, 6 százalékos. Májusban az LMP 2 százalékon, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékon áll. A pártnélküliek aránya csökkent, most 24 százalék a ZRI Závecz Research Intézet május közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása alapján.

A biztos pártválasztók csoportjában továbbra a Fidesz a legerősebb, 46 százalékkal. A második helyen a DK áll 18, a harmadik a Jobbik, 16 százalékkal. A Momentum és az MSZP itt is egyformán teljesít, az aktív szavazók 7-7 százalékára számíthat. Az LMP ezúttal 3 százalékos ebben a körben, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt az aktív szavazói közegben 1-1 százalékot kapott.

Nem változtak az erőviszonyok az elmúlt hónapban sem, továbbra is szoros a verseny a hat együttműködő ellenzéki párt és a Fidesz KDNP között. Mindkét politikai erő enyhén növelte támogatottságát április óta: a kormánypártok 37-ről 39 százalékra, az ellenzék 39-ről 40 százalékra. A szűkített listás politikai küzdelem vonzó és aktivizáló a választók számára, folyamatosan csökken az e szituációban bizonytalan, passzív választók aránya, márciusban még 24 százalék tartozott közéjük, most 18 százalék. Mint az idei év minden hónapjában, most is úgy értelmezhető a két politikai oldal versenye, hogy kiegyenlített, eldöntetlen, hajszálnyi ellenzéki többlettel. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt szavazói kitartóak, ebben a szituációban sem állnak oda sem a kormánypárthoz, sem az ellenzékhez, az 1-1 százalékos táboruk stabil.

A biztos választók körében is rendkívül szoros a két politikai oldal versenye, az ellenzéki lista 50 százalékon áll, a kormánypártoké 48 százalékon.

Made with Flourish

Made with Flourish

A választókorú népesség 49 százaléka kormányváltást akar, tehát ez a csoport népesebb, mint az ellenzéki együttműködésre szavazóké. A különbség 9 százalékpont, nagyjából 700 ezer szavazó. Összetételük alapvetően lefedi a magyar társadalomét, az egyedüli sajátosság, hogy az átlagosnál valamivel nagyobb arányban találhatók meg a fiatalok körében. Az ellenzék tartalékát jelenthetik, de odamenetelüknek két nehézsége is van, passzivitásuk és az ellenzék esélyeire vonatkozó pesszimista véleményük. Mindössze egyötödük tartja biztosnak, hogy elmenne voksolni egy parlamenti választásra és csak negyedük hisz abban, hogy az ellenzék képes lenne megnyerni a választást.

A mostani kormány maradását 40 százalék szeretné, s majdhogynem mindegyikük ezt ki is fejezi a Fidesz-KDNP listára adott szavazatával. Mindössze a lakosság 1-2 százalékáról mondható el, hogy ugyan a jövő évi választások után is a jelenlegi kormányt kívánja az ország élén látni, de most nem voksol rájuk. Ez a 100-150 ezer választó sem biztos, hogy végül szavazóvá válik, ahogy az ellenzéki tartaléknál, körükben is alacsony szintű (20 százalék körüli) a részvételi hajlandóság.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2021. május 8-17. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik