Belföld

A DK elítéltetné a Fidesszel is a fehérorosz diktátort

Szerhej Selega / MTI / AP / BelTA
Szerhej Selega / MTI / AP / BelTA
Határozott kiállást várnak Raman Prataszevics mellett, Lukasenka ellen.

A Demokratikus Koalíció határozati javaslatot nyújtott be, mert azt  szeretné, hogy a fideszes többségű Országgyűlés ítélje el Raman Prataszevics belarusz ellenzéki letartóztatását. A párt szerint a Lukasenka-rezsim példátlan gépeltérítő akciója több mint 120 utas életét veszélyeztette. A javaslat általános indokolásában felidézték Raman Prataszevics és barátnője, Szofija Szapega kálváriáját.

Emlékeztettek rá, hogy azóta a rezsim még inkább bekeményített. Törvénybe iktatták az internet-hozzáférés akadályozását, az ország távközlési hálózata pedig Aljakszandr Lukasenka államfő irányítása alá került, miközben a rezsim megkezdte a leszámolást a belarusz ellenzékkel és a szabad média maradékával.

Magyarország ezt nem nézheti tétlenül, ezért határozatban követeli, hogy érvénytelenítsék az elcsalt választás eredményét, és minél hamarabb írjanak ki új, szabad választásokat nemzetközi
megfigyelők részvételével.

Az Országgyűlés követeli továbbá Roman Protaszevics és a vele együtt őrizetbe vett, és azóta is fogva tartott barátnője, Sofia Sapega azonnali szabadon bocsátását, valamint azt, hogy biztosítsák számukra a szabad mozgást.

A DK határozati javaslatából ezúttal kimaradt az a szokásos fordulat, amely szerint az Országgyűlés valamilyen feladatot szab a kormánynak, adott esetben azt, hogy hivatalosan tiltakozzon a minszki rezsimnél Lukasenka diktatúrája ellen.

Kapcsolódó
Raman Prataszevics szülei az EU-t és Amerikát kérik, hogy segítsenek kiszabadítani a fiukat
Szerinte egyértelmű, hogy sminkelték a fiát a videó felvétele előtt, és eltörhették a csontjait

Ajánlott videó

Olvasói sztorik