Belföld

1, 4 milliárdnyi drogot vontak ki a forgalomból a fővárosban tavaly

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Jelentős eredményeket ért el a Budapesti Rendőr-főkapitányág az úgynevezett unokázós csalások terén, 2020-ban két bűnszervezet több mint nyolcvan tagját fogták el, köztük az irányítókat és szervezőket.

Terdik Tamás, a BRFK vezetője a Magyar Nemzetnek felidézte, hogy 2018 novemberében hozták létre azt a tizenkét fős speciális nyomozócsoportot, amely az idős emberek megtévesztésére szerveződött bűnözői körök által elkövetett bűncselekmények felderítésére hoztak létre.

Elmondása szerint tavaly nemzetközi együttműködéssel egy, az Egyesült Királyságból irányított banda két fejéig is eljutottak. Két év alatt a csalóktól több mint 51 millió forintot és ékszereket foglaltak le, így számos becsapott idős embert kártalanítani tudtak. Terdik Tamás kitért arra, hogy a nyomozócsoport megalakulása óta az unokázós módszerrel elkövetett csalások száma 66 százalékkal csökkent, ami egyrészt az eredményes felderítésnek, másrészt a hatékony bűnmegelőzési kommunikációnak köszönhető.

Ha próbálkoznak is még ilyen módszerrel, a kiszemelt áldozatok egyre többször ismerik fel a csalás jeleit és szakítják meg a bűnöző telefonhívását. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről szólva Terdik Tamás azt közölte: a BRFK elsődleges célpontjai a kábítószer-terjesztők. Tavaly mintegy 350 kilogramm különböző fajtájú kábítószert vontak ki a forgalomból, amelynek feketepiaci értéke megközelíti az 1,4 milliárd forintot.

Kapcsolódó
Videón a filmbe illő 200 milliós budapesti drogfogás
A nagy mennyiségű drogot egy 70 éves nő szállította haza Hollandiából.

A keresleti oldal visszaszorítására teljesen újszerű prevenciós programot dolgoztak ki, amelyben hiteles emberek – korábbi kábítószer-fogyasztó fiatalok, érintett szülők és pedagógusok mellett ismert toxikológus, színész, élsportoló – szólalnak meg, és mondják el tapasztalataikat a drogfogyasztás veszélyeiről – mondta a rendőrfőkapitány a lapnak, hozzátéve: a 2019/20-as tanévben több ezer diáknak, szülőnek és pedagógusnak tudtak ilyen prezentációt tartani, és  a koronavírus-járvány visszaszorulásával ezt folytatják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik