Belföld koronavírus

Amerikai járványmodell: augusztusban már nem lesz magyar Covid-halott

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Jó látni a grafikont, ami végre azt mutatja, talán sikerült leverni a Covid-járványt.

Olykor rá szoktunk nézni a Bill Gates alapítványa által támogatott Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) járványmodellező weboldalra, hogy vajon az adatsorokból következtetve mit jósolnak Magyarországra Covid-szemszögből.

Március elején pl. azt mondták, három hét múlva akár napi 500 fő fölött is lehet a koronavírus okán elhalálozott emberek száma. Szerencsére ez a jóslat nem jött be, bár a halottak száma így is magas volt, ekkoriban 250-300 között mozgott naponta (a leghalálosabb nap eddig április 6. volt, ekkor 311 elhunytat jegyeztek fel).

Újra ránéztünk hát a grafikonra, ami ezúttal nem mutat ennyire fekete napokat, sőt, augusztus közepére elérhetjük a zérust is, tehát nem lesz Covid miatt elhunyt ember Magyarországon.

Az látható a grafikonon, hogy az utóbbi pár hét számokban mérhető meredek járványügyi visszaesése el fog laposodni, az adatok már nem lesznek napról napra annyira sokkal jobbak. Így szép lassan lapul le a nullához a járvány miatt elhalálozottak mutatója a nyár végére. Negyedik hullámot pedig szerencsére nem jelez előre az IHME.

IHME

Ajánlott videó

Olvasói sztorik