Belföld

Tizenkét legfeljebb 500 fős tüntetéssel cseleznék ki a kormány gyülekezési szabályait

Amint beszámoltunk róla, június 5-ére hirdetett tüntetést a Hősök terére a Diákvárosért, a Fidesz ellen Jámbor András, a Szikra Mozgalom VIII-IX. kerületi képviselőjelöltje, az ellenzéki előválasztás egyik indulója. Az eseményre meghívták az ellenzéki pártokat és a civil szervezeteket is, hogy közösen fejezhessék ki a véleményüket a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának létrehozásával kapcsolatban.

Jámbor most az is elárulta, hogyan tervezik kijátszani a gyülekezési szabályokat, azok ugyanis legfeljebb 500 fős tüntetéseket engednek június közepéig, a fölött csak védettségi igazolvánnyal lehet összegyűlni. A tüntetés szervezője szerint ez a szabályozás újabb eszköze a szabad véleménynyilvánítás korlátozásának, ezért úgy döntöttek, hogy 12 egymás után induló 500 fő alatti tüntetést jelentenek be, és azt kérik a résztvevőktől, hogy a molinók mögött vonuljanak, és tartsák be a szervezők utasításait. A vonulás a Kossuth térig tart majd, ahová viszont csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni, míg akiknek nincs védettségi igazolványuk, azoknak bejelentettek a tér mellett újabb 500 fő alatti tüntetéseket, hogy ők is hallhassák a beszédeket.

„Nem lesz egyszerű a szervezés, de megoldjuk, hogy jogszerűen, biztonságosan tüntethessünk majd, miközben adunk egy fricskát a Fidesz abszurd és antidemokratikus szabályozásának” – írta a képviselőjelölt a Facebookon.

Ezzel a trükkel tart rendezvényt a Mi Hazánk is

A Mi Hazánk hétvégi családi napja az Óbudai-szigeten szintén egyszerre több, közvetlenül egymás mellé bejelentett rendezvényt jelenthet, így „az 500 fős létszámkorlátot megsokszorozzuk, a részvétel a diszkriminatív védettségi igazolvány és maszk nélkül is szabad a bárki által látogatható közterületeken az egész napos program során” – közölte a radikális jobboldali párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik