Belföld

Győr fideszes polgármesterének sem tetszik a bérlakás-privatizáció

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Dézsi Csaba András párttársa javaslata a jövő generációjának esélyein rontana.

Az Ugytudjuk.hu-nak Győr fideszes polgármestere azt mondta, a szociális bérlakásokról lehet és kell tárgyalni, de párttársa, Böröcz László javaslata erre nem alkalmas. Dézsi Csaba András azt mondta, számára nem is arról szól a kérdés, hogy akkor adják-e el az összes lakást vagy ne.

Ennél sokkal bonyolultabb a helyzet.

A városvezető fél éve kérte, hogy mérjék fel a győri bérlakás-állományt, mert az önkormányzatnak vannak kötelezettségei a szociális ellátásban. Kiderült vannak olyan bérlakások, amelyek lakói már nem is tekinthetőek szociális bérlőnek, csak megörökölték, nem szorulnak rá.

A bonyolult helyzet érzékeltetésére jelezte, az önkormányzat, amikor eladja bérlakás-állománya egy részét, bizonyos esetekben tehertől szabadul meg, tehát ennek is lennének előnyei.

Ő azt javasolta, ha egy társasházban 50 százalék fölötti az önkormányzat tulajdoni aránya, próbálják megszerezni a teljes tulajdonjogot, ahol csak kisebbségi tulajdonosok, ott inkább adják el, a bevételből újítsák fel az önkormányzati tulajdonban maradó lakásokat.

Át kell gondolni azt is, hogy Győrben a bérlakásokban valójában nincsen közös költség – tette hozzá. Ez indokolatlan, előnyöket ad a nem bérlakásban élőkkel szemben. Dézsi Csaba András szerint bizonyos bérlakások eladásának inkább hátrányai lennének.

Vannak ráadásul lakások, amelyekben az ötéves előtakarékossági szerződéssel rendelkezők élnek. A fiatalok pályznak, beköltöznek, öt évig félretehetik a bérleti díjat, aztán ki kell költözniük, beköltözik a következő. Ha a bérlakás-csomagot eladják, öt év múlva nem lesz következő, aki beköltözhet.

És eladjuk vele a jövő generációjának a bérlakáshoz – az előtakarékos, öngondoskodásra nevelő, buzdító bérlakáshoz – jutásnak a lehetőségét

– tette hozzá Győr polgármestere.

Kapcsolódó
Több mint két tucat szervezet tiltakozik az önkormányzati lakások fideszes privatizációja ellen
A bérlakások rendszerét nem megszüntetni és eladni, hanem bővíteni kell szerintük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik