Élő Belföld

Gulyás Gergely: Pünkösd után érhetjük el az 5 millió beoltottat

Bielik istván / 24.hu
Bielik istván / 24.hu

Helyén kell kezelni a német nyilatkozatokat arról, milyen vakcinát ismernek el

Szerdai hír szerint az orosz és kínai vakcinát Németország nem fogadja el, de Gulyás szerint korábban a német kancellár ennek az ellenkezőjét mondta. Szerinte Németországban turbulens politikai levegő van, tehát helyén kell kezelni ezeket a nyilatkozatokat. Szerinte ki kell várni, mi történik majd, a magyar kormány mindenkivel tárgyal az elfogadott védettség tekintetében.

Nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez

Továbbra sem tervezünk csatlakozni az Európai Ügyészséghez, különösen akkor nem, ha annak vezetője egy magyarellenes eljárásokat is megindító román ügyész. Az alkotmány biztosítja, hogy a vádhatóság feladatát a magyar ügyészség látja el – mondta Gulyás Gergely.

Szakmai vezető irányítja majd az Atomenergia Hivatalt

Az volt az EU kérése, hogy az Atomenergia Hivatal ne közvetlen kormányzati irányítás alatt legyen, ennek az is feltétele, hogy ne kormányzati személy legyen a vezetője. Jövő januártól az Atomenergia Hivatal külön, független intézmény lesz, amit szakmai vezető fog irányítani 9 évig. Az pedig téved, aki azt híreszteli, hogy valamiféle hűség szükséges – mondta Gulyás Gergely.

Ki nem mondott elvárás, hogy egy politikus beszéljen idegen nyelven

Az újságírói kérdések közt felmerült az is, Gulyás Gergely ismer-e olyan politikust, aki nem beszél idegen nyelven – utalva arra, hogy Karácsony Gergely nem beszél olyan jól angolul, mint Orbán Viktor –, erre a miniszter azt mondta, biztosan lehetne ilyet találni, de ki nem mondott elvárás ez az Európai Uniós vezetői, miniszterelnökei tekintetében.

Június 1-től megtarthatók a gyerektáborok

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, várhatóan hamarosan elérjük az ötmillió beoltottat, így az a döntés született, hogy június elsejétől megtarthatók a gyerektáborok. Ezt azért is közlik előre, mert a szervezés miatt felkészülésre van szükség.

Két hónapot nyertünk a keleti vakcináknak köszönhetően

Benyújtotta a kormány az Európai Uniónak a helyreállítási tervet. Kiemelten szerepel benne az egészségügy, az oktatás, és a zöld közlekedés fejlesztése. Gulyás Gergely szerint várhatóan egy hónap alatt elfogadja az EU a magyar tervet. Mert – mint mondta – forrásokra van szükség. Hozzátette, a keleti vakcináknak köszönhetően a többi országhoz képest Magyarország két hónappal hamarabb éri el azt a védettségi szintet, amivel az élet visszatérhet rendes kerékvágásba.

Május 28. után várható, hogy az esküvők megtarthatók

A kormány úgy számol, hogy Pünkösd utánra érik el az ötmillió beoltottat. Sok kérdés érkezik a kormányhoz, hogy esküvők, lakodalmak mikortól tarthatók meg. Ez Gulyás Gergely szerint a jövő heti kormányülés témája lesz. De – mint mondta – szerinte május 28. után lesznek megtarthatók az esküvők. Beszélt arról is, hogy a magyar oltási terv versenyben az Európa Bajnoki címért, Máltával vagyunk versenyben az első helyért.

Kezdődik a 16 és 18 év közöttiek oltása

20 perc késéssel elkezdődött a kormányinfó. Gulyás Gergely miniszter azzal kezdte, 96 ezer 16-18 éves regisztrált. Az ők oltása kezdődik meg. Valamint további 144 ezer Pfizer oltás használnak fel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik