Belföld

Tóth József: Ezzel vége az önkormányzati bérlakásrendszernek

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Tóth József, a XIII. kerület MSZP-s polgármestere szerint az önkormányzati bérlakásrendszer végét jelenti az a kormánypárti törvényjavaslat, amelynek értelmében az önkormányzati bérlakásokban élők a forgalmi érték 15-30 százalékáért megvásárolhatják a lakásokat.

Az országban példa nélküli módon több mint 600 bérlakást építettünk, a fővárosban a XIII. kerület rendelkezik a legtöbb bérlakással. Mi a lakásállomány folyamatos fejlesztését, bővítését tűztük ki célul, nem pedig az áron aluli értékesítését. Azok a bérlakásban élők, akik napi problémákkal küzdenek, várhatóan ki lesznek szolgáltatva a lakásmaffiának. Az olcsó lakásvétel lehetősége a tehetőseknek kedvez, a rászorulókat adósságba taszíthatja. Indokolatlan és igazságtalan azokkal szemben, akik nem tudtak bérlakáshoz jutni az elmúlt évtizedekben. A „csókosok” lakáshoz jutásának érdekében feláldozzák az egész önkormányzati bérlakásszektort. Ez nem segít a lakhatással küzdők lakáshoz jutásában

írta a polgármester.

Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő kedd este benyújtotta a lakástörvény módosítását célzó javaslatát, amely eddig leginkább a budai Vár önkormányzati lakásainak eladása miatt került az érdeklődés fókuszába, de már Pikó András józsefvárosi polgármester is jelezte, hogy súlyos következményei lesznek, megszűnik az önkormányzati lakáspolitika.

Kapcsolódó
Pikó András szerint lakhatási katasztrófahelyzethez vezet a Fidesz húzása
A józsefvárosi polgármester úgy látja, ez az elmúlt évtized legkárosabb lakáspolitikai döntése.

A tervezett szabályok értelmében az önkormányzati lakások bérlői nyomott áron megvehetik az ingaltlant, ha 2020. december 31. előtt létesítettek bérleti jogviszonyt. A vételár alapesetben a lakás forgalmi értékének a 30 százaléka, azonban ez 15 százalékig tovább csökkenthető annak függvényében, hogy a bérlő mióta lakik az ingatlanban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik