Belföld

Pikó András szerint lakhatási katasztrófahelyzethez vezet a Fidesz húzása

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő kedd este benyújtotta a lakástörvény módosítását célzó javaslatát, amely eddig leginkább a budai Vár önkormányzati lakásainak lehetővé váló megvásárlása miatt került az érdeklődés fókuszába, Pikó András szerint azonban a döntésenk más súlyos következményei is lesznek.

A tervezett szabályok értelmében az önkormányzati lakások bérlői nyomott áron megvehetik az ingaltlant, ha 2020. december 31-e előtt létesítettek bérleti jogviszonyt. A vételár alapesetben a lakás forgalmi értékének a 30 százaléka, azonban ez 15 százalékig tovább csökkenthető annak függvényében, hogy a bérlő mióta lakik az ingatlanban.

Kapcsolódó
Bayer, Rákay és Palkovics is óriási kedvezménnyel vehetné meg az önkormányzati lakását a Várban
Törvénymódosítást nyújtott be a Fidesz, amelynek értelmében megvehetnék a lakók a budai Vár műemléki épületeiben lévő önkormányzati lakásokat. Azok is részesülnének a kedvezményekből, akik nemrég szereztek ott lakást.

A józsefvárosi polgármester szerint ez az elmúlt évtized legkárosabb lakáspolitikai döntése.

„Annak, hogy a kormány most az egész országra kiterjesztené a haveroknak szóló pofátlan önkormányzati lakáskiárusítás Rogán Antal-i modelljét, két hosszú távú következménye lesz. Először is elindul egy új rablóprivatizáció, amelynek eredményeképpen végül nyomott áron belvárosi és más értékes lakásokhoz juthat a NER-közeli csókosok hada – lehet, hogy az elején sok boldog lakástulajdonos fog majd a Fideszre szavazni, de a fővárosi épületállomány műszaki színvonalát is kalkulálva később örömmel szabadulnak majd az olcsón megszerzett vagyontárgytól a piaci ár alatt is” – írta a Facebookon.

Pikó szerint a másik következmény egy lakhatási katasztrófahelyzet lesz.

„Józsefvárosban most durván négy és fél ezer önkormányzati bérlakás van. Budapesten itt a legmagasabb az önkormányzati tulajdonú bérlakások aránya. Ezek közül a több, mint 3000 lakottat a piaci érték 15, maximum 30%-ért vásárolhatják majd meg a benne élő bérlők – penészes, nyirkos, több, mint 100 éves épületekben lévő komfort nélküli vagy alig komfortos lakásokat.  Pár millióért, kölcsönből, alkalmi vétel lesz azoknak is, akiknek a bérleti díj kifizetése ma is napi gondot okoz, de felújításra, karbantartásra már biztosan nem lesz forrásuk – ők is gyorsan pénzért kívánják majd tenni. Ez vagy sikerül majd vagy nem. Meg lennék lepve, ha a miniszterelnök-közeli ingatlanfejlesztők ne fognának intenzív előszerződés-kötésbe önkormányzati bérlakásokban élő rászorulókkal a törvényjavaslat következményeként” –érvelt a polgármester.

Az önkormányzati lakáspolitika lakások híján megszűnik. Állami és önkormányzati szociális bérlakásépítés nem is volt. A kormány ahelyett, hogy sűrűre szőné a szociális hálót, a maradékát is szétszakítja – politikai számításból. Ha elfogadják, Józsefvárosban a többségnek marad a segély, Rogán Antalnak és társainak a Pasa Parkban pedig ezzel arányosan nő az arcuk és a lakásuk alapterülete.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik