Belföld

Másfél év felfüggesztettet kapott jogerősen a halálos újpesti rendőrautó-balesetet okozó járőr

Mihádák Zoltán / MTI
Mihádák Zoltán / MTI

Másfél év felfüggesztett fogházra ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa azt a rendőrt, aki 2018-ban tragikus kimenetelű balesetet okozott Újpesten. A balesetben egy 21 éves fiatal őrmester, Mátyás Balázs Tamás olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A vád szerint K. István nem sokkal éjfél előtt megkülönböztető fény- és hangjelzést egyidejűleg használó Opel Astra típusú rendőrautóval közlekedett Újpesten. A rendőr egy kereszteződéshez érve egyenesen akart továbbhaladni, és annak ellenére, hogy a lámpa több, mint tíz másodperce tilosat jelzett, a mintegy 70 kilométeres óránkénti sebességről némileg lassítva behajtott a kereszteződésbe.

Ott a vádlottnak jobbról több mint 90 kilométeres óránkénti sebességgel nekiütközött egy Skoda Octavia típusú rendőrautó, amely ugyancsak megkülönböztető fényjelzést használt. Neki azonban a lámpa zöldet mutatott.

A balesetben érintett két szolgálati kocsi a BRFK Tevékenység-irányítási Központ utasítása alapján ugyanarra a helyszínre tartott, mert az ott intézkedő rendőrök segítséget kértek  A baleset következtében egy az Opel Astrában utazó huszonegy éves őrmester meghalt, a vétlen autót vezető rendőr könnyebben sérült, míg utasa és a vétkes sofőr nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A járőrtársát elvesztő férfi már az előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság csak a büntetéskiszabás körében folytatott le bizonyítást. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a férfi beismerését, megbánását, különös figyelemmel arra, hogy bocsánatot kért az áldozat hozzátartozóitól, ők pedig azt elfogadták. A járőrtársát elvesztő rendőrt másfél év felfüggesztettre ítélték elsőfokon.

A másodfokú bíróság szerint az elsőfokú katonai tanács helyesen ismerte fel, hogy a büntetési célok eléréséhez a vétkes sofőrrel szemben elegendő a próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés és járművezetéstől eltiltás is szükséges. Hozzátették, tévedett azonban az első fok, amikor K. Istvánt nem csupán a “B” kategóriájú járművek vezetésétől tiltotta el, hanem ezt kiterjesztette a közúti járművek valamennyi kategóriájára.

Ha ugyanis a bíróság a bűnösséget beismerő nyilatkozatot az előkészítő ülésen fogadja el, nem szabhat ki súlyosabb büntetést, illetve nem alkalmazhat súlyosabb intézkedést, mint amilyet a vádiratban előterjesztett ügyészi indítvány tartalmaz. Az ügyészség pedig csak a “B” kategóriájú járművek vezetésétől eltiltást indítványozott.

Egyetértett a másodfokú bíróság azzal, hogy a jelenleg is szolgálatot teljesítő, kiváló parancsnoki jellemzéssel rendelkező vádlott a szolgálatban megtartható, ezért kimondta: az első fok törvényesen részesítette őt előzetes bírósági mentesítésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik