Élő Belföld

Gulyás: Augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány

MOHOS MÁRTON / 24.HU
MOHOS MÁRTON / 24.HU

Uniós zöld igazolvány

Amíg a zöld igazolványról szóló jogszabályt nem fogadják el, addig a magyar kormány sem tud szabályozni erről a kérdésről. Gulyás azt mondta, betartják majd az uniós jogot.

Mi lesz a várólistákkal?

A 24.hu kérdésére azt mondta Gulyás Gergely, hogy 4,5 millió oltottnál kezdhetik újra az elektív műtéteket. 5 millió oltottnál pedig a rehabilitáció, és a most nem végzett szűrővizsgálatok is újrakezdődhetnek. Ekkortól oldanák fel a látogatási tilalmat is, de a miniszter felvetette, hogy az egészségügy visszaállhat a normális kerékvágásba akár korábban, ha kevés covidos lesz a kórházakban.

1 milliárdot fordít az állam az endometriózissal küzdőkre

Szentkirályi Alexandra ezt arra reagálta, hogy megkérdezték a kormányt, miért nem fontos ez a betegség a kormánynak. Ugyanis a héten nem ment el egy fideszes se arra a bizottsági ülésre, ahol az endometriózis lett volna a téma. A kormányszóvivő szerint ez Korózs Lajos hibája, aki nem méltó a népjóléti bizottság vezetésére.

Becsó Zsolt jóhiszeműen járt el

Gulyás Gergely azt mondta, Becsó Zsolt 27-én csináltatta a tesztjét, így nem a hatósági karanténja idején ment be szavazni a fideszes képviselő a parlamentbe. Ezért nem is tesztelték a képviselőket, miután bement dolgozni a kormánypárti képviselő.

Lesz még veszélyhelyzet?

Ősszel nem valószínű, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbítaná a kormány. Gulyás azt is hozzátette, hogy az ellenzéki előválasztásba semmilyen adminisztrációs eszközzel nem kíván beavatkozni a kormány.

Magyarország blokkolná Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz

Gulyás arról beszélt, hogy miután a vízumliberalizáció megtörtént, Ukrajna elfogadta a minden emberi jogot semmibe vevő nyelvtörvényt. Amíg ezt nem vonják vissza addig Magyarország mindent megtesz, hogy se a NATO-ba, se az EU-ba ne vegyék fel Ukrajnát. Bár utóbbira a miniszter szerint nincs is sok esély jelenleg.

Külön jó, hogy későn postázzák az igazolványokat

A védettségi igazolványra nem fog rákerülni, hogy valaki megkapta-e a második oltást. Azonban a kormány dönthet úgy, hogy elveszíti valaki az igazolványát, ha valaki nem veszi fel a második oltást.

Gulyás azt mondta, szerencsés,hogy néha 2-3 hetet kell várni az igazolványokra, mert például a Szputnyikból ennyi idő alatt már a második dózist is megkapják az ezzel oltottak.

A külföldön oltottakról

Csak azoknak jár továbbra is védettségi igazolvány, akiket Magyarországon oltanak. Gulyás azt mondta azért, mert a Magyarországon oltottakat tudják nyilvántartani, és külföldön különféle nyilvántartások vannak.

Kell harmadik Sinopharm-oltás?

Gulyás azt mondta, vizsgálják ezt a kérdést. A miniszter azt mondta, hogy a kínai vakcina nagyon hatékony és magas fokú immunitást ad. Ezért egyelőre nincs arról szó, hogy harmadik oltás kellene a Sinopharmból.

Mi lenne uniós pénzek nélkül?

Az uniós támogatások nélkül sem kerülne recesszióba a magyar gazdaság – mondta a miniszter az M1 kérdésére. Szerinte ez nem is támogatás, hanem a piacok megnyitásáért járó forrás, pontosan így kellene fogalmazni.

Döntöttek az önkormányzatok támogatásáról

Az önkormányzatok támogatásáról is döntött a kormány szerdán. Erre azért van szükség, mert a helyi adók csökkentése miatt az önkormányzatoknál sok bevétel kiesett.

Összesen 23 milliárd forint támogatásáról döntött a kormány a nagyobb városok javára. Három kategóriába sorolták a városokat a gazdagságuk szerint, Gulyás szerint ebben semmi politikai motiváció nincs. A szegényebb települések 100 százalékos visszatérítést kapnak, a valamivel gazdagabbak 75 százalékost, a leggazdagabbak pedig fejlesztési támogatásra számíthatnak.

A miniszter azt nem mondta el, melyik város, melyik kategóriába tartozik.

Olvasói sztorik