Élő Belföld

Gulyás: Augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány

MOHOS MÁRTON / 24.HU
MOHOS MÁRTON / 24.HU

Kedden benyújtották a költségvetést

A 2022-es költségvetés célja, hogy jövőre dinamikus gazdasági növekedés lehessen – mondta Gulyás. 5,2 százalékos gazdasági növekedést várnak jövőre, 5,9 százalékos a hiánycél.

A miniszter azt mondta, év végére tarthat ott a magyar gazdaság, ahol a járvány előtt tartott.

Sikerült a harmadik hullámot megtörni

A szerdai kormányülésen azt állapították meg, hogy „sikerült a harmadik hullámot megtörni” – ezzel kezdte Gulyás Gergely. Az oltási folyamat jól halad a miniszter szerint, emiatt tudtak nyitni.

„Ez a szabadság még nem teljes” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy aki beoltatja magát, majdnem teljesen visszakaphatja a régi életét. Európában szerinte mindenhol vita van arról, hogy hol szabad az oltottak és a nem oltottak között határvonalat húzni. Gulyás szerint Magyarország azért van előnyben, mert a nemzeti konzultációban résztvevők 65 százaléka azt mondta, hogy kell ilyen különbséget tenni.

Ezeket kérdeztük a kormánytól

  • Van-e terve a kormánynak arra, hogyan álljon vissza az egészségügy a járvány nyomásának enyhülése után, és hogyan fogadja újra a nem covidos betegeket, illetve hogyan kezelje a feltehetően megnövekedő várólistákat?
  • Kásler Miklós szabadságra küldené az egészségügyben dolgozókat, hogy kipihenjék a járványt. Úgy fogalmazott,  „már azon gondolkodom, hogyan lehetne szabadságra, pihenésre valami továbbit, valami extrát kínálni”. Pontosan mire gondolt Kásler Miklós, kitalálta-e már a minisztérium a tárcavezető által említett extra dolgot?
  • Azok a Magyarországon élő külföldi állampolgárok, akik rendelkeznek tajszámmal és már megkapták valamelyik vakcinát, a mai napig nem kapták meg a védettségi igazolványt. Ismereteink szerint több ezer külföldi várja a többiekkel azonos jogokat biztosító okmányt, sokan közülük már április eleje óta. Mi a fennakadás oka, és mikor kaphatnak védettségi igazolványt a beoltott külföldiek?
  • Kósa Lajos „az Európai Unió különböző szakosított szervezeteinek statisztikáira” hivatkozva állította a Debreceni Televízióban, hogy a kínai vakcina nagyobb védettséget ad, mint a vakcinák átlaga. Azt is mondta, hogy ezeket a statisztikákat az operatív törzs honlapján is el lehet érni. Pontosan melyek ezek a statisztikák és hol érhetők el?
Olvasói sztorik