Belföld

Orbán: Én harcolok a liberálisokkal szemben a szabadságért

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia, van benne liberalizmus, de nincs benne demokrácia

– erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a postoj.sk című szlovák hírportálnak adott, szerdán este megjelent interjújában. Az MTI összefoglalója szerint Orbán kijelentette, hogy a liberálisok véleményhegemóniára törekednek, és erre szolgál a politikai korrektség, aminek segítségével megbélyegzik a konzervatívokat és kereszténydemokratákat, és igyekeznek ellehetetleníteni őket.

Én harcolok a liberálisokkal szemben a szabadságért. Miközben én a szabadság oldalán állok, ők a véleményhegemóniáén

– magyarázta Orbán Viktor. A miniszterelnök beszélt a Fidesz az Európai Néppártból (EPP) történt távozásáról is. Meg akarjuk változtatni Brüsszelt – nyilatkozta Orbán. Szerinte Brüsszel a mai formájában nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira, amit a migráció is bizonyított, de nem volt meggyőző Brüsszel válasza a 2008-as pénzügyi válságra sem.

Mi az EPP-vel szerettük volna megváltoztatni Brüsszelt, de ők erre nem vállalkoztak. Most létre kell hoznunk egy új politikai közösséget, amely hatást tud gyakorolni Brüsszelre

– tette hozzá a miniszterelnök.

2030-ra nem jön létre semmilyen európai nép

Orbán a migráció témájában a magyar és a német álláspont között fennálló különbségekről elmondta: „a németek hisznek abban, hogy amennyiben az a bennszülött német társadalom, amely kezdi elhagyni a keresztény értékeket, amikor együtt fog élni a muszlim migránsok millióival, össze fog keveredni, és egy új társadalmat hoz létre”. De ő nem hisz ebben, mivel így párhuzamos társadalmak jönnek létre, amelyek egymás mellett fognak élni, és „ebből nagy problémák jöhetnek létre”. Én ezt nem kívánom a saját hazámnak – mondta Orbán Viktor, aki szerint az Európai Parlament kimondottan káros szerepet játszik, mert az európai politikát pártalapra helyezi, és az európai baloldal az államok szuverenitásával szembeni támadásokra használja.

A kérdés tehát nem az, hogy EU igen vagy nem, hanem az, hogy milyen EU?

– jelentette ki Orbán.

Az unió lehetséges jövőjével kapcsolatban feltett kérdésre Orbán Viktor azt mondta:

azt biztosan tudni lehet, hogy 2030-ra nem jön létre semmilyen európai nép, és továbbra is fognak itt magyarok, szlovákok, németek, franciák élni, nemzetek és államok is lesznek és együttműködés is lesz, annak formáját pedig majd kitalálják, viszont kérdéses, hogy képesek lesznek-e a posztkeresztény és posztnemzeti társadalmak egy stabil Nyugat-Európát kiépíteni.

Orbán sokkal jobban meg van győződve Közép-Európa jövőjéről. „Hiszem, hogy a gyerekeink jobban fognak élni, mint mi. Egy nagy közép-európai reneszánszot fogunk megélni a gazdaságban, demográfiában, biztonságpolitikában, kultúrában” – mondta. A miniszterelnök beszélt az unió Oroszország-politikájáról is, amit primitívnek minősített, mivel „az EU ebben a viszonylatban csak igent vagy nemet képes mondani”. „Nekünk viszonyt árnyalt politikára van szükségünk, amelyik megérti azt, hogy Oroszország egy nagyon nagy erejű állam, amely szintén respektálja az erőt” – magyarázta Orbán.

A miniszterelnök a Magyarország koronavírus elleni vakcinapolitikáját firtató kérdésre azt mondta: már tavaly tavasszal előre lehetett látni, hogy a vakcinák iránt nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat, és mivel jó a viszony Oroszországgal és Kínával, ezért előre érdeklődtek, hogy képesek-e Magyarországnak vakcinákat eladni. De hozzátette: nem engedték automatikusan forgalomba hozni az orosz meg a kínai vakcinát, azt a magyar ellenőrző hatóságnak engedélyeznie kellett. Egy kérdéssel kapcsolatban hozzátette: miután Szlovákia segítséget kért a Szputnyik V vakcina bevizsgálásához, a magyar fél ezt a szakvéleményt ki fogja adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik