Belföld

Itt vannak az első információk az idei matekérettségiről

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Középszinten két feladatsort kaptak matematikából a vizsgázók: az első részben 10-12 feladat található, alapfogalmak, definíciók és egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik itt.

Az Eduline azt írja, ebben a részben idén a

a számtani sorozatok, halmazok, valószínűség- és százalékszámítás, módusz és medián és szögek kerültek elő. Ezen kívül  hatványozós feladat is volt a középszintű matekérettségi első részében.

Továbbá előfordulhat ebben a feladatlapban igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is. Az első feladatlap megoldására 45 perc áll rendelkezésre, összesen 30 pontot lehet szerezni.

A második részben az Eduline cikke szerint egyenletrendszer, síkgeometria, gráfok, százalékszámítás és logaritmusok témakör is előkerült. Az egyik szöveges feladat
a Balaton-átúszásról, egy másik jégkorongbajnokságról szól. A kötelező feladatok közül van olyan is, ahol kutyaévekben kell számolniuk az érettségizőknek.

A második feladatlap megoldására 135 percet kapnak a diákok.

A 10-12 feladatot tartalmazó első feladatlap az alapfogalmak, a definíciók, az egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A második feladatlap két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. Két részből áll, a diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják.

Az első rész négy feladatból áll, ezek több részkérdést is tartalmazhatnak. A második rész öt, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik