Belföld

Az Alkotmánybíróság kifogásolta a rabszolgatörvény egy részét

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője posztolta a Facebookon, hogy az Alkotmánybíróság ma döntött a 2018 decemberi beadványról, amelyben a Munka Törvénykönyvének rabszolgatörvény néven elhíresült módosításának vizsgálatát kérték.,

Szabó szerint az Ab. kimondta, hogy senkit nem lehet elbocsátani azért, mert nem vállalja az „önkéntes” túlmunkát, valamint, hogy hiába hároméves a munkaidőkeret, a korábbi, maximum egyéves idő alatt kell a pihenőidő átlagának kijönnie, és a rendkívüli munkavégzéssel egy év után el kell számolni.

A képviselő szerint az Alkotmánybíróság kimondta, hogy ha a kollektív szerződést 36 hónap alatt felmondja a munkáltató, attól még továbbra is érvényesülnie kell azoknak a többletgaranciáknak, amelyeket a szakszervezet „kialkudott” a 36 hónap elfogadásáért cserébe.

Az Ab. ezért arra kötelezte az Országgyűlést, hogy július 31-ig javítsa ki a törvényt. A törvény többi részét egyébként helybenhagyta.

RENDKÍVÜLI HÍR: Az Alkotmánybíróság ma kimondta: a rabszolgatörvény több pontja is alkotmányellenes! Az Országgyűlésnek…

Közzétette: Szabó Tímea – 2021. április 30., péntek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik