Belföld

Závecz: Fej fej mellett a listák versenye

MOMENTUM MOZGALOM / FACEBOOK
MOMENTUM MOZGALOM / FACEBOOK
Tovább erősödött a Fidesz és a Jobbik. A pártnélküliek aránya 26 százalékos.

A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint – az előző hónapokhoz hasonlóan – újra a Fidesz és a Jobbik tudta némileg növelni támogatottságát. A pártnélküliek aránya 26 százalékos.

A kormánypárt támogatottsága a teljes népesség körében februárban 31, márciusban 33, áprilisban 34 százalékos volt. A Jobbik két hónapja 9, egy hónapja 11, most 12 százalékot kapott. A DK tábora a márciusival azonos, 11 százalékos.

Nem változott a Momentum és az MSZP támogatottsága sem, előbbi mögé a választókorúak 6, utóbbihoz 5 százaléka sorakozik fel. Áprilisban az LMP 2, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékon áll.

Biztos pártválasztók: 1. Fidesz, 2. DK, 3. Jobbik

Az aktív, elkötelezett választóknál a Fidesz vezet 47 százalékkal, második a DK 17 százalékkal, harmadik a Jobbik 15 százalékkal.

 

A Momentum az aktív szavazók 8 százalékára számíthat, az MSZP 7, az LMP 2 százalékos ebben a körben. A Mi Hazánk, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot kapott.

Fej fej mellett a listák versenye

A hat együttműködő ellenzéki párt listája 39, és a Fidesz–KDNP-é 37 százalékon áll áprilisban a választókorú népesség körében.

 

 

 

A Závecz Research emlékeztet rá, idén lényegében változatlannak, egyben kiegyenlítettnek mérte az erőviszonyokat. Továbbra is azt tapasztalják, hogy a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt megtartja szavazóit akkor is, ha a két nagy tömb verseng egymással: most 1-1 százalékon állnak.

Az ellenzéki szavazók közös lista melletti elkötelezettsége szinte  egységes, 97 százalékos. Összeadott támogatottságuk áprilisban 37 százalék, ehhez még a választókorúak 2 százalékát tudták maguk mellé állítani, amikor közös listára lehetett szavazni. A páros verseny szituációjában a Fideszhez is csatlakoztak új szavazók, a választók 3 százaléka választotta a KDNP-vel közös listájukat.

A biztos választóknál is nagyon szoros a két oldal versenye, az ellenzéki lista 49, a kormánypártoké 48 százalékon áll.

A kutatás szerint nemcsak a támogatottsági adatok jelzik az éles küzdelmet, hanem a választók prognózisa is. 41 százalék feltételezi, hogy a Fidesz kapna ma több szavazatot, míg 39 százalék számít ellenzéki győzelemre. A Fidesz-tábor magabiztosabb, 97 százalékuk szerint a kormánypárt nyerne meg egy mostani választást. Ha nem is ennyire, de az ellenzéki szavazók is optimisták, 90 százalékuk gondolja, hogy kormányváltás jönne egy aktuális választás után.

Kapcsolódó
Erősödő Jobbikot, ellenzéki fölényt mért az IDEA Intézet
Az ellenzéki lista nélkül az MSZP kiesne a parlamentből.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2021. április 9-17. A közvélemény-kutatásnál kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorút megkérdeznek az országban. Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kétlépcsős rétegzett mintavétellel, így minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van bekerülni a mintába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik