Közélet

Erősödő Jobbikot, ellenzéki fölényt mért az IDEA Intézet

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
Az ellenzéki lista nélkül az MSZP kiesne a parlamentből.

Az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása már harmadik alkalommal mérte külön a pártok, közös listák támogatottságát. Márciusban a biztos szavazóknál a hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+Párbeszéd) listája 48, míg a Fidesz–KDNP-é 44 százalékon állt.

A korábbi eredményekhez képest az ellenzéki listánál nem volt elmozdulás, a kormánypárti lista támogatottsága 1 százalékponttal csökkent. Ebben a szűk választói rétegben a parlamenten kívüli kisebb pártok együtt 8 százalékot szereznének. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a Mi Hazánk Mozgalom 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Pártok támogatottsága, külön-külön

A teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 30 százalékon áll, ami pontosan megfelel az egy évvel ezelőtt, 2020. márciusában mérttel. A kormánypártok a biztos szavazó pártot választóknál az előző hónappal megegyező, 44 százalékon állnak.

Az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíció áll az élen. A teljes népesség 11, a biztos szavazók 17 százaléka támogatja.

A Jobbik két százalékpontos emelkedés után 10 százalékon áll a teljes népesség körében, és már 14 százalékon a biztos szavazók között.

A Momentum Mozgalomnak az előző hónappal megegyező a támogatottsága (teljes népesség: 7%, biztos szavazók: 10%).

Az IDEA Intézet szerint a teljes népességet tekintve

az MSZP egy önálló indulásnál kiesne a parlamentből (4%), míg a biztos szavazók körében maradt 5 százalékon a támogatottsága. A parlamenti pártok közül a teljes népességen belül és a biztos szavazó pártot választók körében a Párbeszéd 2–2, míg az LMP 1–1 százalékot kapna.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 2−2 százalék pontot kapna egy most vasárnapi parlamenti választáson a teljes népesség csoportjában. Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon; nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz; illetve semmiképp sem menne el) aránya 2 százalékponttal, 29-ről 31 százalékra nőtt  február óta.

Módszertan

A kutatás adatait március 26 – március 31. között vették fel közösségi média alapú kérdőívvel. Az eredmény reprezentatív a felnőtt népességre nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében csak ±2,2 százalékpont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik