Belföld koronavírus

Szlávik János megerősítette, 4 millió beoltottnál jöhet az újabb enyhítés

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A főorvos azt mondta, minden beoltatlan ember veszélyt jelent.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az állami rádió reggeli műsorában azt mondta, a koronavírus-járvány nehezén túl van az ország, de óvatosnak kell lenni. A szennyvízben mért víruskoncentráció elég magas, egy-két városban emelkedik, ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy vége a harmadik hullámnak.

Szlávik János úgy érzi, ez az a pillanat, amikor még mindenkinek nagyon oda kell figyelnie, amikor még többet kell tenni azért, hogy végleg leküzdjük a járványt,

azaz még több embert kell meggyőzni a védőoltások fontosságáról.

A hirado.hu által idézett infektológus azt mondta, ezt nehezíti a számtalan összeesküvés-elmélet a védőoltásokról, de mindent meg kell tenni, mert

minden egyes beoltatlan ember veszélyt jelent, nemcsak önmagára, hanem azok számára is, akik valamilyen oknál fogva nem kapták meg a védőoltást, és veszélynek vannak kitéve.

ha elérjük a 3,5 millió beoltottat, lesz még egy lépés a nyitás irányába, utána pedig 4 milliónál várhatóak további enyhítések, de a nemzetközi példák alapján egy nagyon óvatos nyitás nem befolyásolja a járvány alakulását, mivel egyre többen kapják meg a védőoltást.

Szlávik János szerint 7-8 millió beoltottra lenne szükség, de az oltási kedv enyhülni fog 4–5 millió beoltott után, ezért azt követően mindent mindent meg kell tenni azért, hogy meggyőzzék az embereket – különösen a fiatalabbakat – az oltások fontosságáról.

A szakember emlékeztetett rá, nagyon sok védőoltásról jelenik meg álhír, a tudományos tények alapján azonban ezek biztonságosak, hatásosak, csak ritkák a mellékhatások. Szerinte a vakcinák utáni antitestvizsgálat indokolatlan, mert az oltás által kiváltott védelem komplex, annak csak kis része az antitest.

A magas halálozási számokban szerinte szerepet játszik a magyarok általános egészségi állapota, az hogy

sok az elhízott, cukorbeteg, magas vérnyomásos, szív- és érrendszeri betegek aránya,

ezért fontos, minél több idős, krónikus beteg beoltassa magát. A gyerekek oltásáról megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint őket is oltani kell a nyájimmunitáshoz, de ő azok közé tartozik, akik szerint 16 év fölött mindenképpen érdemes oltani, 12 év alatt csak az elhízott, szívbeteg, cukorbeteg, vesebeteg gyerekeket kell.

Kapcsolódó
Szlávik János: Egyelőre felesleges beoltani a gyerekeket
Az infektológus óvatos lenne a színházak, mozik nyitásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik