Belföld koronavírus

Kásler: Az óvodákban ne vonják össze a csoportokat, a diákok hiányzásait kellő rugalmassággal kezeljék

MTI / Máthé Zoltán
MTI / Máthé Zoltán

Az óvodákban el kell kerülni a csoportok összevonását, az iskolákban nem lehet keverni a jelenléti és az online oktatást, az iskolák kapnak fertőtlenítőszert és érintésmentes hőmérőket, az igazgatók pedig a gyerekek hiányzásaival kapcsolatban a kellő rugalmassággal járjanak el – idézte a Telex abból a birtokába jutott levélből, amelyet Kásler Miklós küldött április 16-án az oktatási intézmények vezetőinek.

A hétfői nyitás kapcsán az emberi erőforrások minisztere azt kéri: a csoportokat ne vonják össze akkor sem, ha esetleg eleinte alacsonyabb még a jelenlévő gyermekek létszáma. A gyerekekkel lehetőség szerint saját óvópedagógusaik foglalkozzanak, hogy elkerüljék a gyerekek keveredését.

Az iskolákban továbbra is mérni kell a gyerekek testhőmérsékletét, viselni kell a maszkot, használni a kézfertőtlenítőket, és rendszeresen szellőztetni kell.

„A gyermekek, tanulók hiányzásával kapcsolatban kérjük, hogy kellő rugalmassággal, mindemellett a hatályos jogszabályok és a kiadott intézkedési tervben foglaltak figyelembevételével járjanak el” – írja Kásler. A Telex emlékeztet, hogy az intézményvezetőnek alapos indokkal lehetősége van a tanulói távolmaradást igazoltnak tekinteni. A miniszter ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az igazolt és igazolatlan hiányzásokra vonatkozó szabály változatlanul érvényes, vagyis 250 óránál több hiányzás esetén, amennyiben a tanuló teljesítménye a tanítási év folyamán érdemjeggyel nem volt értékelhető, osztályozó vizsgát kell tenni.

A miniszteri levél szerint „jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható”. Azoknak a diákoknak, akik igazoltan otthon maradnak, el kell juttatni a tananyagot. „Ez nem zárja ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy az intézmény – amennyiben erre lehetőség van – biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára” – áll a levélben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik