Belföld koronavírus

Müller Cecília: Ne reménykedjen senki abban, hogy az oltakozók megvédik a vírustól

24.hu
24.hu

Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy tegnap 517 emberrel szemben intézkedtek maszkhasználat miatt, a kijárási tilalmat pedig 224-en szegték meg. Müller Cecília főorvos arról beszélt, hogy a harmadik hullám tetőzésén állunk, de vannak már pozitív jelek:

Enyhe, diszkrét csökkentést lehet tapasztalni a járvánnyal kapcsolatban. Viszont ez a csökkenés törékeny. A szennyvízadatok azonban nem javulnak, egy hétig még legalább számítani kell arra, hogy a fertőzöttek száma ezen a szinten mozog majd.

Kapcsolódó
241 beteg hunyt el, 5200 felett az új fertőzöttek száma
9459 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 1117-en vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy egy viszonylag jó egészségi állapotból gyakorlatilag órák alatt egy komoly romlás és fulladás következhet be. Ezért fontos, hogy ne fertőződjünk meg és ha hívást kapunk az oltásra, akkor azt vegyük fel.

Ennél a betegségnél az egyéni védelem a legfontosabb, ne reménykedjen senki abban, hogy azok, akik oltakoztak, megvédik majd

– tett hozzá Müller, utalva arra, hogy sokan talán a nyájimmunitástól várják a pozitív fordulatot. Elmondta azt is, hogy a teljes lakosság 32 százaléka már megkapta az első oltását, és  65 év felettiek 90 százalékát már beoltották. Csökkent a reprodukciós ráta is, így most már csak egy fertőzött személy egy embernek adja át a vírust.

Hétfői napon megkezdődik az óvodákban és az általános iskolák alsótagozatában a jelenléti oktatás. Müller szerint a járványügyi adatok lehetővé teszik a nyitást, de jó pár dologra felhívta a szülők és a pedagógusok figyelmét:

  • a gyerekek ne egyenek egymás uzsonnájából,
  • csak egészséges gyerekek menjenek az intézményekbe,
  • fel kell szólítani a gyerekeket a gyakori kézmosásra,
  • a gyermekeket jól meg lehet tanítani a zsebkendő használatára és azt ajánlja, hogy saját kulacsot használjanak,
  • a játékokat fertőtleníteni kell, és gyakran vigyék ki a gyerekeket levegőzni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik