Belföld

A kínai nagykövet publicisztikát írt a Magyar Hírlapba, amiben március 15-re és Orbán Viktorra hivatkozva ítéli el a hongkongi tüntetéseket

Magyar Hírlap
Magyar Hírlap

Csi Ta-jü, Kína Budapestre küldött nagykövete publicisztikát írt a Magyar Hírlapba, amelyben azt írja,

Magyarország egyik nemzeti ünnepe alkalmából ismét átolvastam a nagy költő, Petőfi Sándor hazafias verseit. Orbán Viktor miniszterelnök szerint haza csak addig van, amíg van, aki szeresse. Ezzel mélységesen egyetértek.

Közvetlenül ezelőtt viszont leírja, hogy a hongkongi függetlenségi tüntetések gátlástalan Kína-ellenes és felforgató tevékenységek, amelyekbe a külföldi hatalmak is beavatkoztak.

A kínai kormány 1997. július 1-jén Hongkongban visszaállította szuverenitásának gyakorlását, és ténylegesen elindította a hongkongi demokratikus fejlődés folyamatát.

– írja a nagykövet, miután közölte, hogy Hongkong kapcsán másfél évszázadon keresztül demokráciáról még csak nem is beszélhettünk, mert Nagy-Britannia gyarmatosította.

Az »egy ország, két rendszer« egy precedens nélküli úttörő vállalkozás, amely nem mindig működik zökkenőmentesen. Különösen, miután 2019-ben kitörtek a kiadatási törvénymódosítási javaslat miatti zavargások, a Kína-ellenes és Hongkong felforgatását célzó, illet­ve a helyi radikális szeparatista erők nyíltan agitáltak »Hongkong függetlensége« és hasonló kezdeményezések mellett.

– írja a cikkben.

A fenti problémák megoldása érdekében, hogy Hongkong szebb jövőjét biztosítani lehessen, szükségszerű és elkerülhetetlen, hogy a »hazafiak által kormányzott Hongkong« elv érvényesüljön. A 2020 júniusában a Kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága által elfogadott A Kínai Népköztársaság Hongkong Különleges Közigazgatási Terület nemzetbiztonságának védelméről szóló törvénye fordulóponttá vált Hongkong számára, amellyel visszatérhetett a helyes pályára, a káoszból a rendhez.

– teszi hozzá.

Nemrég megírtuk, hogy Magyarország akadályozta meg azt, hogy az Európai Unió elítélje Kínát egy nyilatkozatban. Ez a nyilatkozat pont a Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt ítélte volna el, amelyet most publicisztikában dicsér a nagykövet a kormánysajtóban.

A kínai népgyűlés tavaly júniusban fogadta el a Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvényt, ami alapján szeparatizmus, felforgatás és terrorizmus, valamint más országokkal való összejátszás miatt is elítélhetnek hongkongiakat akár életfogytiglani börtönbüntetésre. Jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvény szándékosan homályosan határozza meg, milyen cselekedetek számítanak a jogszabály megsértésének, ezért a törvény gyakorlatilag önkényesen alkalmazható. Pénteken ennek a törvénynek az értelmében ítélték egy év börtönre az utolsó hongkongi ellenzéki lap tulajdonosát:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik