Belföld

A közétkeztető cégeknek fogalmuk sincs, hétfőre hány iskolásra főzzenek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Először úgy volt, hogy minden iskola kinyit április 19-én. Aztán a kormány a múlt héten közölte, a középiskolák mégsem. Aztán tegnap pedig azt közölte a miniszterelnök, hogy az általános  iskolák felső tagozatai sem. Az ovisok és alsó tagozatos általános iskolások szülei körében nagy a tanakodás, vigyék-e a gyereket hétfőn az intézménybe vagy sem. Nem csoda, hogy ilyen helyzetben a közétkeztető cégek sem tudnak tervezni.

Sok szülő csak az utolsó pillanatban dönt arról, engedi-e a jövő héten óvodába, iskolába a gyermekét, és az óvatosság diktálta last minute döntések rendkívül nehéz helyzetbe hozzák a közétkeztető cégeket, amelyek úgy készülnek fel a nyitásra, hogy napok, sőt órák alatt változik a helyzet – írja a Világgazdaság. Igyekeznek felkészülni a vállalkozások arra is, hogy sokan, de arra is, hogy kevesen fognak iskolákban és óvodákban étkezni – vázolta a jól körülhatárolható helyzetet a lapnak nyilatkozva Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője.

A nagyfokú bizonytalanság miatt még becslésekre sem vállalkoznak a szektorban, a szekcióvezető végül annyit mondott, hogy sejtései szerint az érintett korosztály számára a szokásos adagszám 30-40 százalékára lesz megrendelésük.

Nehezíti a tervezést, hogy a hétfői napra kell készülni, mert az alapanyagokat 48-72 órával, azaz két-három munkanappal az adott nap előtt meg kell rendelni. Ahhoz, hogy hétfő reggel lefőzzék a kiszállításra kész adagokat, már tegnap jó lett volna tudni a megrendelendő mennyiséget. Most éppen ez vált lehetetlenné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik