Belföld koronavírus

Operatív törzs: Egy hét alatt 27 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Rövidre szabta szerdai tájékoztatóját az operatív törzs. Kiss Róbert alezredes felhívta rá a figyelmet, hogy a hatósági házi karantén alóli mentesüléshez két negatív PCR-tesztre van szükség, a védettségi igazolvány ehhez önmagában nem elegendő.

A rendőrségi  intézkedésekről szóló mondatok után Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertetett néhány járványügyi adatot. Eszerint az év 14. hetén 35 413 új fertőzöttet azonosítottak, 13 334-gyel ezerrel kevesebbet, mint az előző héten, 27 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma egy hét alatt. Az új fertőzések 14 százalékát Budapesten, 13 százalékát pedig Pest megyében regisztrálták, a legkevesebb új fertőzés Zala megyében volt, mindössze két százaléka az összes esetnek.

Azok a regisztrált pedagógusok, illetve iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók, akik eddig valamilyen okból kimaradtak, a mai napon kapnak oltásra behívó sms-t.

A kínai vakcinával kapcsolatban felmerült aggályokra Galgóczi nem tért ki, mindössze annyit mondott, hogy Magyarországon minden engedélyezett vakcina hatékony és biztonságos.

Kapcsolódó
A kínai vakcinával oltottak 10-20 ezer forintért tudhatják meg, mennyire védettek
Merkely Béla szerint a Semmelweis Egyetem ősszel kezdeményezhet egy reprezentatív kutatást a magyarok védettségéről.

A média által küldött kérdések közül mindössze egyet válaszoltak meg: előfordul-e, hogy az oltást követően megfertőződik valaki?  Igen, ez bármilyen védőoltás után előfordulhat, de az oltás „töredékére csökkenti a súlyos megbetegedés lehetőségét” – közölte a járványügyi osztályvezető.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik