Belföld koronavírus

A kínai vakcinával oltottak 10-20 ezer forintért tudhatják meg, mennyire védettek

MTI / Filep István
MTI / Filep István
Merkely Béla szerint a Semmelweis Egyetem ősszel kezdeményezhet egy reprezentatív kutatást a magyarok védettségéről.

Magánúton 10-20 ezerért elvégeztethető olyan vizsgálat, ami a kínai vakcina hatásosságát is képes mérni, de szakemberek szerint nem érdemes túl korán kérni – írja a Népszava.

Miután több országban kétségek merültek fel, hogy megfelelő védettséget ad-e a Sinopharm-vakcina két oltása, illetve szükség van-e harmadik dózisra, itthon több szakember is jelezte, szükséges lenne megvizsgálni a vakcinával már beoltott magyarokat a kérdések megválaszolása érdekében.

Rusvai Miklós virológus több fórumon is elmondta, egy önkénteseken végzett reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, hogy a kínai vakcinával beoltott 500-600 ezer honfitársunknak megnyugtató-e az ellenanyagszintjük, ahogy Sarkadi Balázs orvos-biológus akadémikus is arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy sürgősen kutatni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását.

Kapcsolódó
Kínai vakcinák: visszaüt a titkolózás
Ellentmondásos hírek érkeznek Kínából a vakcinák hatásosságát illetően, de még 50 százalék is megvéd a súlyos betegségtől. Társadalmi szinten viszont most üt vissza az eddigi titkolózás.

Miután a kormány és az operatív törzs nem reagált a Népszava megkeresésére, a lap megkérdezte Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem készít-e a tavalyihoz hasonló reprezentatív kutatást, amely az oltott és oltatlan lakosság védettségét vizsgálná. A rektor szerint ennek az oltások száma és az átfertőzöttség magas aránya miatt nyár előtt nincs létjogosultsága, ősszel azonban elképzelhető, hogy az egyetem kezdeményezni fog egy, a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot.

Egy nagy pontosságú laborvizsgálattal, az úgynevezett ELISA-teszttel azonban addig is kimutatható, hogy kinél volt hatásos a beadott vakcina, ez az eljárás mintegy tíz-húszezer forintért a magánlaboroknál is elérhető.

A PentaCore Laboratóriumban naponta többtucatnyian érdeklődnek, a vizsgálatot egy-két napon belül el is tudják végezni, de sokan keresik MikroMikomedet is, ahol eddig Pfizer-oltásról gyűlt össze a legtöbb adat: a 70 évesnél idősebbeknél valamivel alacsonyabb volt az ellenanyagszint, míg a fiatalabbaknál magasabb. A Sinopharm hatásosságáról még jóval kevesebb a tapasztalatuk: ennek nyomán is megjelent az ellenanyag, de sokan túl korán kérik a vizsgálatot, akkor, amikor még nem nagyon van értelme elvégezni.

Optimálisan a második oltás után 10-12 nappal mérhető, hogyan reagál a szervezet a vakcinára.

Akinél korábban lezajlott a fertőzés és kaptak rá oltást, azoknál sokkal erőteljesebb, szinte lórúgásnyi volt az immunválasz, ugyanakkor volt olyan páciens is, akinél alig találtak védettségre utaló jeleket.

A Kelen Kórházban ugyancsak kevés ellenanyag-vizsgálatot végeztek eddig a kínai oltás után. Főként a 60 évesnél idősebbeknél fordult elő, hogy két oltás után sem találtak antitestesteket, míg a jóval fiatalabbaknál több esetben erős volt az immunválasz. A Pfizerrel oltottak közül az intézményben 55 embert figyelnek, ebben a csoportban mindenkinél termelődött antitest. Ennek mennyisége a negyedik hónap után kezdett csökkenni, s az adatokból úgy tűnik, hogy a hat hónap után szükség lehet egy újabb oltásra – mondták a Népszavának.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik