Belföld koronavírus

Kiderült, milyen betegségben szenvedő gyerekeket kezdtek el oltani Magyarországon

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

Az országos oltási munkacsoport és a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyetértésével a cisztás fibrózisban szenvedő 16-18 év közötti fiatalok oltása kezdődhet meg Pfizer-vakcinával, tudta meg a hvg.hu.

Szabó László, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa a köztévén beszélt arról, hogy 16-18 éves kor között a krónikus betegeket már elkezdték oltani. A lap megkeresésére a Koronavírus sajtóközpont ezt most bővebben is kifejtette.

Az Országos oltási munkacsoport és az NNK egyetértésével a cisztás fibrózisban szenvedő 16-18 év közötti fiatalok oltása megtörténhet a 16 év fölött alkalmazható Pfizer-vakcinával, ugyanis ez az örökletes betegség súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz

– írták.

A cisztás fibrózis a Semmelweis Egyetem honlapja szerint egy autoszómális, recesszív öröklődésű betegség.  Kialakulásáért egy, a nyáktermelődésért felelős gén, a CFTR mutációja felelős. Ennek következtében az exocrin mirigyek sűrű váladékot termelnek, mely leginkább a gasztrointesztinális rendszert és a tüdőt károsítja. A besűrűsödött nyálka ugyanis elzárhatja a különböző mirigyek kivezető csöveit (mint pl. a hasnyálmirigyben és a gyomorban), gátolva ezzel az emésztőenzimek kiválasztódását, illetve letapadhat a légutakban, melynek következtében a légzés nehezítetté válik.

Más krónikus betegségben szenvedő fiatalokat még nem oltanak sem a Heim Pál Gyermekkórházban, sem máshol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik