Belföld koronavírus

Szijjártó: Sok ezerrel többen haltak volna meg, ha nem „magyar választ” adunk a válságra

MTI / Máthé Zoltán
MTI / Máthé Zoltán

„A koronavírus által okozott egészségügyi és gazdasági válságra adott magyar válasz bevált, ami annak köszönhető, hogy a kormány nem a tankönyvi utat választotta a válság kezelésében, nem elégedett meg a brüsszeli vakcina beszerzésekkel és nem csak segélyekkel akarta ellentételezni a növekvő munkanélküliséget” – mondta Szjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy átadáson hétfőn.

A Telex beszámolója szerint a külügyminiszter azt mondta, sok ezerrel többen haltak volna meg, és sok tízezerrel többen fertőződtek volna meg, „ha a Brüsszel által ránk erőltetett, baloldali tankönyvi válaszokat adtuk volna a válságkezelésre”.

Kapcsolódó
Bezárva a homályba – Magyarország egy éve a világjárványban
Éppen egy éve jelentette be Orbán Viktor, hogy két koronavírusos beteget találtak Magyarországon. Míg tavasszal a gyors intézkedések után két hónapig tartottak a lezárások, és ezernél kevesebben haltak meg, addig ősszel a kormány eltérő stratégiája legalább négy hónapnyi szigorhoz és máig 15 ezer halotthoz vezetett. Az egyéves évfordulón pedig az is kiderült, hogy a következő két hétben minden korábbinál szigorúbb korlátozások várnak ránk. Így éltünk a járvány első évében.

Márciusban minden eddiginél többen vesztették életüket a koronavírus-járványban, életkoruk pedig szemmel láthatóan csökkent: a férfiak átlagosan 70 évhez közel haltak meg, a nőknél ez az érték 75 év volt.

Ha egymillió főre vetítve nézzük az országos halálozási adatokat, akkor a második hullám vége óta Magyarország ennek a szomorú rangsornak az élmezőnyében van folyamatosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik