Getty images illusztráció )
Belföld

Ollóval rótta éjjel az utcát egy betépett grafikus, mert hangokat hallott, végül berontott egy lakásba

Kilenc év börtönre ítélte jogerősen a Győri Ítélőtábla azt az alkoholproblémákkal küzdő grafikust, aki ollóval szurkált össze egy embert, miután betépett. Az elkövető a szülei házában élt, számítógépes grafikák készítésével foglalkozott. Naponta 14-15 üveg sört is benyakalt nyugtató kíséretében.

Emiatt néha hallucinált, hangokat hallott, képeket, számokat látott, amelyek cselekvésre utasították. Két évvel ezelőtt egy láncra kötött kutya hangosan vonyított a szomszédságában, ezért átkiabált a másik házba, hogy engedje el a kutyát, mert ha nem, akkor pórul jár és megöli őt. A szomszéd másnap zaklatás vétsége miatt magánindítványt terjesztett elő.

Március 25-én éjfél körül a grafikus ismét hallucinált, hangokat hallott, ezért magához vett egy 20,5 cm hosszúságú ollót, majd az utcán házról házra járt. Végül a sértett lakrészéhez ment, bekopogott az ajtón, mert azt a hangot hallotta, hogy „intézd el”. A sértett ajtót nyitott, ekkor az elkövető berontott a lakásba, majd az ágyra lökte, és megpróbálta hasba szúrni.

Ezt követően a sértett kirángatta a teraszra, majd az utcára menekült, de a támadója utolérte, ellökte, és többször a fején, a mellkasán, a hasán és a hátán nagy erővel megkísérelte megszúrni, azonban ezek többségét a sértett alkarjával elhárította. A védekezés során a sértett bal alkarján és kezein vágott, metszett sérüléseket, jobb oldalán pedig szúrt sérülést szenvedett. 

A sértett végül kicsavarta az ollót az elkövető kezéből. A támadó hazafutott, ahol a nyomozóhatóság őrizetbe vette. A Veszprémi Törvényszék 11 évre ítélte a támadót emberölés kísérlete, magánlaksértés és zaklatás miatt.

A másodfokú bíróság kilenc évre enyhítette az elkövető büntetését. Indoklásukban kiemelték, hogy a bűncselekmény elkövetésekor a támadó belátási képessége nem volt kizárt vagy korlátozott. Az elsőfokú eljárás során beszerzett pszichiátriai szakvélemény szerint a cselekmény elkövetésekor a vádlott pszichés állapota a korábbi huzamosabb ideig fennálló alkohol, drog – és egyéb tudatmódosító szer hatásának következménye, amely az elkövető önhibájának minősül.

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Szputnyik a legjobb vakcina, a minimálbér nem lesz adómentes, jövő héten átléphetjük a 4 milliós oltási határt, 6 millió beoltottól beszélünk társadalmi immunitásról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.