Élő Belföld

Kormányinfó: A hónap végére mind a 4 millió regisztráltat beoltanák

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nincs pontos dátuma a teljes nyitásnak

Vagy legalábbis még nem nyilvános. Ugyanis az Azonnali kérdésére nem árulta el azt Gulyás Gergely. Annyit elmondott, hogy 2021 végéig egészen biztosan kivezetik a védelmi intézkedések többségét.

Karácsonynak kellene megoldani a hajléktalankórház ügyét

Gulyás Gergely szerint a főpolgármester nem megoldást keres, hanem politikai konfliktust generál a Szabolcs utcai kórház ügyében. A miniszter szerint a hajléktalan emberek érdekével is ellentétes, hogy egy „lerobbant épületben kezeljenek hajléktalan emberek”. (Az épületet néhány éve újították fel 385 milliós állami támogatásból.)

Gulyás álhírnek nevezte, – amit a Magyar Nemzetben írtak meg először –, hogy az OGYÉI költözik a kórház helyére, mert a gyógyszerhivatal egy másik épületbe költözik ugyanazon a telken. Azt nem árulta el, milyen kormányszervnek alakítanak ki irodát a kórház épületében.

A miniszter azt is elismételte, hogy június 30-áig hosszabbították meg a kórház bérleti szerződését, de addig másik épületet kell találniuk. Hangsúlyozta, hogy a főváros hónapok óta tud arról, hogy költözniük kell az állami ingatlanból, de szerinte Karácsony Gergely azóta nem tett semmit, csak „leveleket írogatott”. Egyébként többek között neki és két másik miniszternek is azért, hogy az állam ajánljon másik kórháznak használható ingatlant, amit bérelhetnének.

Tavaly többen lettek öngyilkosok

5 százalékkal nőtt 2020-ban az öngyilkosságok száma 2019-hez képest – árulta el a Telex kérdésére Gulyás Gergely. A miniszter szerint ez sajnos érthető a bezártság miatt.

2019-ben összesen 1550 öngyilkosság történt Magyarországon, 107-tel kevesebb, mint 2018-ban, és 214-gyel kevesebb, mint 2017-ben.

1827-en vannak intenzíven

Ennyi embert kezelnek koronavírus miatt az intenzív osztályokon, ez körülbelül 500-zal több, mint ahányan jelenleg lélegeztetőgépen vannak. Ezt a számot nem közli minden nap a kormány, csak nagy ritkán árulják el kormányinfókon.

„Nem kell a kórházakban kamerával ugrálni"

Gulyás nem kívánta kommentálni az orvosi kamara azon állásfoglalását, hogy be kellene engedni a sajtót a kórházakba. Szerinte a MOK-kal szemben az orvosok többsége máshogy gondolja. „Nem kell a kórházakban kamerával ugrálni” – mondta Gulyás.

Gulyás: Vicces

Gulyás szerint vicces felvetés, hogy a nyitásnak és a foci EB-nek köze van egymáshoz. A felvetés azért merült fel, mert ugyanazon a napon enyhített a kormány, mint amikor az UEFA-nak jelenteni kellett, hogy lehet majd az EB idején nézők előtt játszani.

A szolgáltatásoknál nincs négyzetméter-szabály

A szolgáltatásokra nem vonatkozik a négyzetméterszabály, mondta el a miniszter. Sok helyen szerinte nem is lenne értelmezhető ez a szabály, példaként a kis alapterületű fodrászatokat említette.

Túlterheltek a háziorvosok

A háziorvosok leterheltek az oltások beadása miatt – ismerte el Gulyás. Azt mondta, ezért érthető, hogy nehezen érhetőek el, és nehéz egy gyógyszerfelíratás is telefonon. „A kormány támogatja a háziorvosokat” – mondta Gulyás, de az nem derült ki, hogy milyen módon.

276 fertőzött egészségügyi dolgozó van

Arról viszont nem vezetnek nyilvántartást, hogy közülük hányan kaptak már oltást. Az EESZT-ben van erről adat, de azt nem tudja a miniszter, hogy ez az adatbázis összevethető-e azzal, amelyben a fertőzötteket vezetik.

A gazdasági kilátásról óvatosan

Gulyás nem akart találgatni, de azt elmondta, hogy jól halad az oltás, kétszer gyorsabban, mint más EU-s országokban, ezért gyorsabban is nyithat az ország. A gazdasági teljesítmény attól függ, mikor lehet nyitni.

„A kínai egyetem éppen hogy értelmet ad a diákvárosnak"

Mondta Gulyás Gergely arra reagálva, hogy a Fudan Egyetem épül fel kínai hitelből arra a telekre, ahová korábban diákvárost terveztek. A miniszter szerint igaz, hogy szükség van több kollégiumi férőhelyre a fővárosban, de ez nem szembeállítható azzal, hogy egy „elitegyetem” költözik Budapestre.

A KRESZ-ről kérdeztek, autósüldözésről jött válasz

Kerékpárral mindenki mindenhol közlekedhet, autóval pedig nem lehet közlekedni – ezt látja Budapesten Gulyás Gergely. Szerinte Karácsony Gergely főpolgármestersége idején a hajléktalan ember és a szemét is több let az utcákon. A miniszter szerint autósüldözés van, és nem egyensúlyt keresnek a közlekedésben. A kérdés a készülő KRESZ-módosításról szólt, de erről nem hangzott el konkrétum.

Mindegy a regisztráció időpontja

Korábban még arról volt szó, számít, hogy mikor regisztráltunk az oltásra. Gulyás szavai szerint már csak a veszélyeztetettség mértéke számít.

Szabad lesz a nyár

„Ez a nyár szabad lesz” – mondta Gulyás Gergely. Másfél hónap múlva szerinte túl leszünk a járványon. Hozzátette, hogy szerinte nagyon sikeres, rekordbevételű turista szezon áll előttünk.

Ugyanúgy 12 hét után adják be a második Astra-dózist

Az Európai Gyógyszerügynökség, és a gyártó előírásainak megfelelően továbbra is 12 hét után adják be az AstraZeneca második körét. Gulyás szerint mind az öt Magyarországon használt vakcina hatékony és biztonságos, ezért folytatják az oltást is az Astrával.

Arról nincsenek adatai, hogy hányan kerültek kórházba azután, hogy megkapták az első oltást. Az NNK-hoz irányította az eziránt érdeklődőket.

Nem tartják gyorsnak a nyitást

„Nem a kormánynak kell tudományos véleményeket megfogalmaznia” – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy nem volt-e elhamarkodott a nyitás. Ismét elmondta, hogy már az első oltás után kialakul valamilyen védettség, ezt mondják a szakemberek, és ezt olvasta a miniszter a „balliberális sajtóban” is.

A szerdától életbe lépő új szabályok szerinte nem járnak a kontaktusok növekedésével, ezért nem tartja veszélyesnek az óvatos nyitást Gulyás.

Még nem tudni, mi lesz a fideszes EP-képviselőkkel

Mind a két az EPP-nél jobbra álló frakció örömmel látná a fideszes EP-képviselőket, akiket kiraktak a Néppártból. Gulyás azt mondta, még nem tudni, hogy mi lesz a képviselők sorsa. Orbán Viktor új frakciót szeretne, erről Matteo Salvinivel és a lengyel kormányfővel tárgyalt néhány napja.

Gulyás a Petry-ügyről

A miniszter szerint ez egy komoly ügy, és szerinte ilyen kirúgás totalitariánus államokban fordulhat elő. Ő egyetért a kirúgott kapusedző véleményével, de szerinte ez mindegy is. Azt emelte ki, hogy jogállamban nem járhat büntetés „normális, visszafogott” gondolatokért.

„Nem kockázatos az iskolanyitás"

Legalábbis a kormány szerint. Azt mondta a miniszter, hogy nem látnak olyan kockázatokat az április 19-ei nyitásnál, amit ne vállalhatnának.

Az érettségizők megkaphatják még a vizsgák előtt az oltást, azt mondta Gulyás hogy júniusra mindenkit be tudnak oltani. A 16-18 évesek oltását egyébiránt még nem engedélyzeték, de gondolkoznak rajta.

Csak védettségi igazolvánnyal lehet menni az EB-re

Minden sportrendezvényre, így a foci EB-re is csak azokat engedik be, akiknek van védettségi igazolványuk – jelentette be Gulyás Gergely. Azt nem árulta el, hogy mikortól lehet meccsekre járni.

A falusi munkahelyek megmentésére lehet pályázni

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mondta el, hogy 25 milliárd forintos pályázati keretre lehet pályázni hamarosan. 10 főnél kisebb vállalkozások pályázhatnak 2-10 millió forintos összegre. A cél a falusi munkahelyek és vállalkozások megőrzése.

Gulyás: Az ellenzék miatt emberek haltak meg

Gulyás a Magyar Nemzet kérdésére kifejtette, hogy szerinte az ellenzéki pártok oltásellenesek. Hiába mondanak most mást, korábban szerinte a keleti vakcinák ellen hangoltak, és ez „felelőtlenség”, „bűn”, és emberek életébe került.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik