Belföld

A Z-k és Y-ok állnak a zöldforradalom élén (x)

Epson
Epson
Ha tartani akarják a lépést a Z és Y generációsokból álló alkalmazottak és ügyfelek elvárásaival, az üzleti szereplőknek fel kell készülniük a környezettudatosság következő, a pandémia farvizén érkező hullámára. A felkészüléshez szükséges technikai feltételek adottak.

Egy márka megítélését, az iránta tanúsított hűséget vagy magát az üzleti teljesítményt is befolyásolja a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére irányuló, határozott elkötelezettség – ez volt a véleménye az Epson a világ 26 országában elvégzett, több mint négyezer munkavállalóra és üzleti döntéshozóra kiterjedő felmérésében megkérdezettek 78 százalékának. A kutatásból az is kiderül, hogy zöldfordulatra főképp az 1997 után született Z-k, illetve az 1981 és 1996 között világra jött Y-ok számítanak. Miközben átlagosan a válaszadók 65 százaléka várja azt, hogy ezek a megfontolások a járvány lecsengésével felerősödnek, a legifjabbak közül többen vannak ezzel így: a Z-k esetében 76, az Y-oknál pedig 71 százalék.

A felmérésből öt megkérdezettjéből három szerint a megosztott munkahelyi eszközök – köztük a nyomtatók – használatában követni kell a pandémia miatt megváltozott körülményeket, beleértve az egészség- és a környezetvédelmi szempontokat. Fábián Miklós, az Epson Magyarország kereskedelmi vezetője ugyanakkor reális veszélynek tartja, hogy a munkáltatók elszalasztják a lehetőséget, hogy alapvetően elvárt közösségi távolságtartási és higiéniai szempontokat hatékonyan kapcsolják össze a fenntarthatósági elvárásokkal, amikor a megváltozott munkakörülményekhez igazodó irodai környezetek kialakításáról van szó. Pedig a fenntartható munkahelyi technológiák még az általában vett zöldismérveket kevésbé fontosnak vélő idősebbeknek, az 50 év fölöttieknek is vonzók: ők különösen a hosszú élettartamot, az energiahatékonyságot és a kevesebb hulladékot értékelik ezekben.

Epson

Ráadásul az erősödő fenntarthatósági szemlélet érvényesítéséhez pofonegyszerű és könnyen elérhető megoldások állnak rendelkezésre. Az irodai energiafogyasztás csökkentésének egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja a lézernyomtatók lecserélése tintasugaras technológiát alkalmazó perifériákra. A hőmentes technológia akár 95 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint a lézeres, hiszen például ezeknek az eszközöknek nem kell bemelegedniük, hanem azonnal készek a működésre. Mechanikai egyszerűségük miatt nagyon ritkán igényelnek felhasználói beavatkozást, ami javítja az élettartamukat.

Nem véletlen, hogy már most minden harmadik újonnan értékesített üzleti nyomtató tintasugaras technológiával működik. Fábián Miklós biztos benne, hogy néhány éven belül már nem a lézernyomtatók lesznek az alapértelmezettek az üzleti világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik